Trenutno čitaš
Psi su pametniji nego što mislimo, tvrde naučnici

Psi su pametniji nego što mislimo, tvrde naučnici

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Istraživači su otkrili da su psi sposobni za mnogo više od jednostavnih komandi poput “donesi loptu”, “sjedi” i “lezi”. Oni se mogu sjetiti šta su upravo uradili i reprodukovati tu akciju na znak, kaže nova studija objavljena u Journal of Comparative Psychology.

psi
Pexels

“To je prvi dokaz da su psi sposobni za neku vrstu apstraktne konceptualizacije”, rekla je Allison Scagel, jedna od autorki studije i doktorica nauka. Apstraktni koncepti, koji se često povezuju s inteligencijom kod ljudi, imaju više veze s emocijama ili radnjama, a ne sa usmjeravanjem stvari u fizičkom svijetu. Vrlo malo životinja, poput delfina, ima sposobnost razmišljanja o svojoj prošlosti i ponavljanja nedavno izvršenih radnji. Ova studija je prva te vrste, koja pokazuje da i psi imaju ovaj potencijal. To je prvi dokaz da su psi sposobni za neku vrstu apstraktne konceptualizacije.

Naučni tim je prvo trenirao pse da izvode osnovne radnje, kao što se radi sa svakim psom, kao što je davanje instrukcija da se okreću, sjede ili legnu. Zatim su pse naučili novom znaku, koji je na kraju postao znak ponavljanja, a to je kombinacija geste ruke i izgovorene riječi. Nastavili su sa dodavanjem novih radnji treningu i koristili su isti znak ponavljanja.

psi
Unsplash

Ono što je najzanimljivije je da su psi mogli sami da kreiraju akcije, a zatim se osvrnu na istu akciju kada su im istraživači dali znak za ponavljanje. To je veliki kognitivni skok. “I dalje su mogli sami smisliti nešto, a zatim se sjetiti te akcije i ponoviti je”, rekla je naučnica Allison Scagel. Ona je navela nekoliko primjera. Njen pas, koji je bio jedan od tri psa obučena u radnoj sobi, otišao je do stolice i stavio noge na nju. Drugi pas je otišao do boksa i povukao vrata boksa šapom. Uz ponavljane znakove, prisjećali su se ovih radnji i izvodili ih iznova i iznova.

“Cijela ova ideja da životinje mogu nekako reprodukovati svoja iskustva je od velikog interesa. I zato mislim da ova studija daje dobar doprinos ovdje”, rekao je Colin Allen, profesor na Univerzitetu u Pittsburghu, koji proučava kogniciju životinja. Psi u ovoj studiji bili su u stanju da se sjete i ponove ono što su ranije uradili, kao i ono što su upravo naučili.

Pročitaj

psi
unsplash

Ovaj naučni rad jasno sugeriše da psi imaju sposobnost složenog razmišljanja. Mogu biti obučeni da fleksibilno odgovaraju na signale, u skladu sa situacijom i imaju kapacitet za naprednije razmišljanje. Ne mora biti samo komanda sjedi, lezi, okreni se, stani, dođi. Možete ih trenirati da rade neke složenije stvari.

Izvor: mashable.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum