Trenutno čitaš
Da li treba da pređemo na prirodne proizvode za čišćenje?

Da li treba da pređemo na prirodne proizvode za čišćenje?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Ako je proljećno čišćenje na tvojoj listi obaveza, vrijeme je da razmisliš o prirodnim proizvodima za čišćenje.

„Mnogi tradicionalni proizvodi za čišćenje su prepuni štetnih hemikalija koje mogu imati razoran uticaj na našu okolinu, divlje životinje i vodeni svijet“, upozorava stručnjakinja za ekološko čišćenje Sue Caldwell.

Ne samo da ovi proizvodi truju morski svijet i divlje životinje svaki put kada odu u kanalizaciju zagađujući naše okeane, ona kaže da takođe mogu ozbiljno uticati na naše zdravlje “dok udišemo i upijamo supstance koje dodajemo u naše domove svaki put kada čistimo.”

I dok smo dobro informisani o mikroplastici i njenom učinku na naše okeane, stručnjaci kažu da mnogi ljudi ne znaju da kada koriste određene spužve za pranje (koje su napravljene od plastike), one ispuštaju mikroplastiku svaki put kada ih operu.

prirodni proizvodi za čišćenje
Foto: unsplash.com

Šta su prirodni proizvodi za čišćenje?

Prirodni proizvodi za čišćenje ne sadrže štetne hemikalije, izbjeljivač ili plastiku.

„Oni čiste dom higijenski i efikasno, a da ne ispuštaju ništa štetno u vazduh ili vodu“, objašnjava Laura Harnett osnivačica Seep eko proizvoda za čišćenje. “Ne zaboravite da alati koje koristite za čišćenje vašeg doma, kao što su krpe i spužve, mogu biti jednako štetni kao i hemijska sredstva.” Harnett kaže da treba tražiti ekološke alternative i za četke, krpe, spužve i vrećice za otpatke.

prirodni proizvodi za čišćenje
Foto: unsplash.com

Zašto bismo se trebali prebaciti na prirodne proizvode?

Otrovni sastojci mogu biti izuzetno opasni ako dođu u kontakt s našom kožom, udahnuti ili progutani, upozorava Caldwell.

„Na primjer, toksini mogu prodrijeti kroz kožu i ući u krvotok kada uživamo u opuštajućoj kupki; mogu pogoršati stanje kože kao što je ekcem, a štetne čestice u zraku mogu pogoršati respiratorne probleme kao što je astma”, napominje Caldwell.

Ona kaže da glavni sastojci na koje treba paziti su natrijum hidroksid, amonijak, hlor, fosfat i rastvarač, koji se svi obično nalaze u nekim sredstvima za čišćenje u domaćinstvu i svakodnevno se koriste u mnogim domovima.

Foto: unsplash.com

Koje prirodne proizvode za čišćenje možemo koristiti?

Postoji mnogo prirodnih sredstava za čišćenje koje već imamo u svom ormariću…

“Soda bikarbona, limunov sok i bijelo alkoholno sirće neki su od najvećih prirodnih čistača – i čine čuda za čitav niz uobičajenih zadataka čišćenja”, kaže Caldwell.

Ove sastojke možeš koristiti za čišćenje gotovo svih površina u domu jednostavnim miješanjem jednakih mjera sode bikarbone s bijelim destilovanim sirćetom i malo limuna.

„Voda od limuna je fantastičan prirodni čistač zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima. Pokušajte dodati pola limuna u posudu s vodom i ubaciti u mikrotalasnu pećnicu kako biste lako očistili unutrašnjost na pari”, predlaže Caldwell.

Pročitaj
sea star

prirodni proizvodi za čišćenje
Foto: unsplash.com

Bijelo sirće i soda bikarbona čudotvorni su za čišćenje i dezodoriranje, te odlični za uklanjanje mrlja i tvrdoglavih mirisa s veša, napominje Caldwell.

U međuvremenu, Harnett preporučuje da ormar bude opskrbljen uljem čajevca. „Prirodni antifungalni i antibakterijski agens – i može se koristiti umjesto bijelog sirćeta za higijensko čišćenje pomoću višekratne boce s raspršivačem.”

I dok mnogi uobičajeni osvježivači zraka mogu mirisati ugodno, Caldwell kaže da su štetni za okolinu i nas.

“Zato osvježite svoj dom raspršivanjem eteričnih ulja ili stvaranjem mirisnih vrećica lavande.”

 

Izvor: independent.co.uk

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum