Trenutno čitaš
Preporuka za čitanje: Američki derviš – Ajad Aktar

Preporuka za čitanje: Američki derviš – Ajad Aktar

Američki derviš izvrsno je napisan, slojevit i emotivno snažan prikaz odnosa vjere i savremenog života. Ajad Aktar, koji je i sam odrastao na američkom Srednjem zapadu, pomoću lika Hajata Šaha čitaocima slikovito prikazuje kakvim su snažnim uticajima izloženi mladići i djevojke koji odrastaju kao muslimani u Americi. Ovo je iskren i lični prvi roman o kojem ćeš razmišljati još dugo nakon što ga pročitaš.

Ako voliš Lovca na zmajeve ovo je prava knjiga za tebe.

„Aktar je dostojan nasljednik Haleda Hoseinija. Nema čitaoca kojeg će ovaj roman ostaviti ravnodušnim.“ New York Times

Foto: Instagram/vozdoplutona

Hajat Šah je mladi Amerikanac. Njegov uobičajeni život – odlasci u školu, igranje bejzbola i video-igara – odlikuje se samo njegovim pakistanskim nasljeđem i čestim zatezanjem odnosa između njegovih roditelja, koji se svađaju zbog nečega što je on odveć mlad da shvati. A onda stiže Mina, i sve se mijenja.

Mina je najstarija drugarica Hajatove majke. Nezavisna je, lijepa i bistra, i iz Pakistana stiže na prag kod Šahovih kada se raspadne njen nesrećni brak. Čak ni Hajatov sumnjičavi otac ne može da porekne da Mina u njihov dom unosi bodrost i sreću. Njena duboka duhovnost oživljava muslimansku vjeru porodice, što kod Hajata nailazi na odjek kao ništa do tada. Proučavajući Kuran pored Mine i uživajući u njenoj usrdnoj pažnji, on osjeća da ima jedan sasvim novi cilj i da je sve više zaljubljen u svoju učiteljicu.

Kada Mina upozna čovjeka s kojim počne da se viđa, Hajat se oseća iznevjereno. Njegove rastuće strasti, i duhovne i ljubavne, primoravaju ga da preispita sve u šta je povjerovao kao u istinu. Upravo kada Mina pronađe sreću, Hajat je prinuđen da nešto učini – nešto što će imati razorne posljedice po sve koje on najviše voli.

Pročitaj
raskid

Američki derviš je blistavo napisan, odmjeren i emotivno silovit pogled na uzajamno djelovanje vjere i savremenog života.

 

Izvor: Laguna

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum