Trenutno čitaš
Prema istraživanju, uzimanje ovog voća će značajno poboljšati tvoj vid

Prema istraživanju, uzimanje ovog voća će značajno poboljšati tvoj vid

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Konzumacija određenog blagotvornog voća mogla bi značajno poboljšati vid! I ne, ovo nije šala, već činjenica koju je dokazala nauka.

Studija sprovedena u Singapuru sugeriše da redovna konzumacija grožđa može poboljšati tvoj vid! Ovo voće bogato antioksidansima, koje je lako dostupno u svim supermarketima, može spriječiti opadanje vida prvenstveno uzrokovano “oksidativnim stresom”.

Pexels

Evo sažetka: tijelu ponekad nedostaje adekvatna količina antioksidansa da spriječi pogoršanje vida. Studija je otkrila da su među učesnicima, oni koji su jeli grožđe, pokazali značajno povećanje pokazatelja dobrog zdravlja očiju u smislu optičke gustoće pigmenta makule, antioksidansa u plazmi i sadržaja fenola u odnosu na one u placebo grupi. S druge strane, oni koji nisu konzumirali grožđe pokazali su značajno povećanje glikacije, štetnog elementa procesa starenja.

Da bi došli do ovog rezultata, istraživači u Singapuru su proučavali podatke od 34 učesnika. Jedna grupa je konzumirala šolju i po grožđa dnevno, a druga grupa je imala placebo, tokom 16 nedelja.

Pročitaj

Grožđe ne samo da potencijalno poboljšava vid, već je i navedeno da pruža niz drugih zdravstvenih prednosti. Bogato je vitaminom C i redovnom konzumacijom može poboljšati raspoloženje, zahvaljujući sadržaju vitamina B6. Grožđe takođe jača imuni sistem i povećava elastičnost kože zbog visokog sadržaja resveratrola i vode, potencijalno smanjujući znakove starenja kože.

Ukratko, ovo je jedan moćan saveznik na kojeg se možeš osloniti!

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum