Trenutno čitaš
Predstavljen mural koji ukazuje na plastično zagađenje u Banjaluci

Predstavljen mural koji ukazuje na plastično zagađenje u Banjaluci

Prvi mural Centra za životnu sredinu u Banjaluci “Cvijeće budućnosti“, koji se nalazi na zidu zgrade na raskrsnici Ivana Franje Jukića i Kralja Alfonsa XIII, prekoputa restorana Trezor, i koji ima za cilj da ukaže na plastično zagađenje zvanično je i predstavljen, a na zid je postavljena i tabla sa osnovnim informacijama o poruci murala.

Foto: D. Rakita

„Plastika se nalazi u svim aspektima života modernog čovjeka, a rijetko se postavlja pitanje koliko je esencijalna u našim životima (naročito jednokratni plastični predmeti) i da li smo upoznati sa štetnostima plastike za živi svijet, posebno za ljude, jer štetne hemikalije sa plastike dovode do poremećaja hormona, taloženja mikro i nano plastike u unutrašnjim organima itd. Zbog toga se nadamo da će ovaj mural ponukati ljude da razmisle o plastici oko njih, da se edukuju o problemu i promjene odnos  prema plastici koji je trenutno ili pozitivan ili indiferentan. Ne možemo ostati više indiferentni, jer brzina kojom se plastika stvara i zatrpava okolinu je alarmantan, dok promjene načina života i način proizvodnje traju otprilike koliko i razgradnja te iste plastike“, istakla je Milica Končar iz Centra za životnu sredinu.

Foto: D. Rakita

Mural koji je oslikala umjetnica Nataša Konjević – Konjo Illustration, prikazuje plastiku koja zamjenjuje prirodu u simboličnom buketu cvijeća od plastičnih predmeta, jer je sve veća praksa izbacivanja prirodnih materijala i njihova zamjena plastikom.

Ideju za mural pozitivno su dočekali stanari zgrade, kao i Grad Banjaluka.

Pročitaj

„Kada imamo priliku da vidimo jedan ovakav mural sa izuzetno snažnom i jasnom porukom, koja je u vrijeme klimatskih promjena izuzetno bitna za naše društvo, onda možemo da kažemo da je značaj ovog djela još veći“, izjavila je Milada Šukalo, savjetnica u Gradu Banjaluka i napomenula da će se Grad u narednom periodu svakako baviti oslikavanjem zidova na stambenim zgradama.

Izrada murala je realizovana u sklopu BLess Waste projekta koji ima za cilj unapređenje sistema za upravljanje otpadom u Banjoj Luci. Projekat realizuje Centar za životnu sredinu uz podršku Britanske ambasade.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum