Trenutno čitaš
Prag: Grad ljepote, istorije, umjetnosti i jesenje čarolije

Prag: Grad ljepote, istorije, umjetnosti i jesenje čarolije

Prag
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Prag, poznat kao “Grad stotinu tornjeva”, očarava posjetioce svojom bogatom istorijom, prelijepim arhitektonskim remek-djelima i neodoljivim šarmom. Glavni grad Češke često se opisuje kao jedan od najljepših gradova u Evropi, a njegove uske ulice i impozantni dvorci čine ga mjestom koje je neophodno posjetiti.

Prag postaje još čarobniji u jesen, pretvarajući se u pravu bajku. Grad sa beskrajnim mogućnostima za istraživanje, bilo da voliš istoriju, umjetnost, kulturu ili prirodu.

Prag je grad sa bogatom istorijom koja se ogleda u njegovoj arhitekturi. Od impozantnih srednjovjekovnih dvoraca i katedrala do baroknih i renesansnih palata, Prag očarava svojim istorijskim i arhitektonskim blagom. Posjeta Praškom dvorcu i Karlovom mostu, dva najpoznatija simbola grada, omogućava ti da zakoračiš unazad u neko drugo davno vrijeme.

Centar je umjetnosti, muzike i pozorišta. Grad je domaćin brojnim festivalima, koncertima i kulturnim događanjima tokom cijele godine. A ako te put odnese u Prag posjeti neki od mnogobrojnih muzeja i galerija, kao što je na primjer Narodni muzej ili Muzej moderne umjetnosti. Jesen donosi raznovrsne izložbe, koncerte i izvođačke umjetnosti koje će zadovoljiti i najzahtjevnije umjetničke duše. Kombinacija bogate češke tradicije i svjetske kulture čini Prag jedinstvenim mjestom za uroniti u umjetnost.

U Pragu su ostali tragovi mnogih slavnih pisaca, kompozitora i umjetnika. Franz Kafka, Gustav Mahler i Alfons Mucha su samo neki od umjetnika kojima je Prag bio domaćin.

Češka kuhinja je specifična i ukusna, a savršena za hladne jesenje dane. Ne propusti priliku da probaš čuvene gulaše, kobasice i trdelnik (kolač od tijesta i šećera). Prag je takođe poznat po velikom pivskim brendovima i odličnom pivu, pa posjeta pivnicama ili pivskim vrtovima je nezaobilazna ako se nađeš u ovom gradu.

Prag je poznat kao jedan od najromantičnijih gradova na svijetu. Njegove uske uličice, mostovi, dvorci i kafići stvaraju savršenu kulisu za romantične šetnje i večere. Pogotovo tokom večeri, grad oživljava svjetlima i muzikom, pružajući nezaboravan doživljaj. Stoga, ukoliko želiš upiti čaroliju jeseni dok uranjaš u bogatu umjetničku baštinu, Prag je destinacija koja će te zasigurno oduševiti svojom ljepotom.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum