Trenutno čitaš
Poslovi za ljude koji vole putovati

Poslovi za ljude koji vole putovati

Pojmovi poput “digitalni nomad” ušli su u rječnik profesionalaca i freelancer-a širom svijeta. Fraza, koja se odnosi na ljude koji rade na daljinu, često u digitalnoj i kreativnoj industriji, zvuči odlično u teoriji. Ali kako to učiniti u praksi?

Prema istraživanjima, želja da putuju je četvrti razlog zašto ljudi rade i zarađuju. Ipak, većina zaposlenih ima sreće da dobije 15-20 dana odmora godišnje, što za nekoga sa ko voli da putuje jednostavno nije dovoljno.

Iako rad na daljinu nije rezervisan za bilo koju specifičnu industriju, postoje određeni tipovi poslova koji olakšavaju česta putovanja ili život u inostranstvu. Sve više, poslodavci nude više fleksibilnih opcija. Mnogi od ovih aranžmana znače da, u suštini, nije važno gdje radite sve dok završite svoj posao. Ali, gde se može naći ovaj neuobičajeni posao koji omogućava skoro neograničeno putovanje?

unsplash

Menadžer digitalnih projekata

Ovaj posao uključuje upravljanje projektom, vremenskim rokovima i nadgledanje budžeta. Projekti mogu uključivati web sajtove, mobilne aplikacije, događaje, video zapise, društvene medije i još mnogo toga. Vještine projektnog menadžera se uglavnom stiču kroz radno iskustvo i kroz timsku saradnju. Kao i svaki drugi menadžer, ovi profesionalci moraju biti stručni za komunikaciju, upravljanje vremenom, organizaciju i delegiranje zadataka. Iako nema eksplicitne diplome za ovu karijeru, postoje brojni kursevi i sertifikati dostupni na internetu kako bi se pojedincima pomoglo u radu.

Specijalista za podršku kupcima

Odgovornosti za pomoć klijentima variraju u zavisnosti od kompanije, ali ih često nude kompanije sa opcijama za rad na daljinu. Odgovornosti mogu uključivati odgovaranje na pitanja kupaca i podršku potrošačima putem razgovora, e-pošte ili telefonskih poziva; pružanje usluga kupcima; i dostavljanje podataka i povratnih informacija o klijentima internim timovima.

Grafički dizajner

Većina grafičkih dizajnera ima diplomu u grafičkom dizajnu, ali ovaj posao u velikoj mjeri zavisi od njihovog portfolija i iskustva u industriji. U zavisnosti od prirode posla ili projekta, od dizajnera se može očekivati da bude upoznat sa pripremama za štampu, digitalnom ilustracijom, animacijom i slično.

Foto: pexels

 

Pisac/novinar/copy writer

Ova pozicija zahtijeva diplomu, zajedno sa iskustvom u istraživanju, pisanju i uređivanju online sadržaja.

Uređivanje videa/ Video editor

Video urednici mogu sarađivati sa klijentima ili produkcijskim timovima sa bilo kog mesta u svijetu. Priroda posla često omogućava fleksibilnost lokacije. Uz laptop i pristup alatu za uređivanje videa, moguć je rad s bilo kojeg mjesta sa stabilnom internet vezom. Tu su i napredne funkcije kao što su automatsko smanjenje šuma i AI generator glasa koji olakšavaju zadatke.

Profesor engleskog jezika

Profesor engleskog jezika za  online nastavu je posao koji zahtijeva da imaš prethodno iskustvo u predavanju engleskog jezika ili da posjeduješ sertifikat za nastavu. Online nastavni poslovi su idealni za ljubitelje putovanja, jer za ovaj posao je potreban samo pristup internetu.

Pročitaj

Marketing komunikacije

Poslovi menadžera marketing komunikacija obično zahtijevaju diplomu u marketingu, komunikaciji ili oglašavanju. Povrh toga, iskustvo na terenu obično je potrebno za pozicije na višem nivou. Specifične dužnosti, plate i fokusne oblasti zavise od prirode kompanije i marketing strategije.

Kreiranje newsletter-a

Slanje i kreiranje newsletter-a (biltena) zahtijeva novinarsko ili iskustvo u pisanju. Iako ne postoji potreban stepen obrazovanja, obično je dovoljan portfolio, iako se zahtjevi razlikuju u zavisnosti od kompanije i njenih specifičnih potreba.

 

Izvor: refinery29.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum