Trenutno čitaš
Porukama mira otvoren EXIT festival!

Porukama mira otvoren EXIT festival!

Ana Ivanović Natural Performance
Ana Ivanović Natural Performance

Svečanom ceremonijom kojom su dominirale poruke mira, otkrivanje instalacije „Yellow submarine“ na Dunavu ispod Petrovaradinske tvrđave, simbolično puštanje 22 golubice i emotivni nastup DJ Mosea, sinoć je u 20:00 otvoreno 21. izdanje EXIT festivala.

Foto: EXIT

Fantastična prva noć pred 42.000 fanova, u kojoj su nastupima dominirali Iggy Azalea, Afrojack, Senidah, Adam Beyer, Enrico Sanguliano i Anfisa Letyago, idealno će se nastaviti večeras kada stiže jedno od najvećih imena u istoriji rock’n’rolla. Veliki Nick Cave i njegovi Bad Seeds nastupiće večeras na Glavnoj bini EXIT festivala. Koncert koji se nestrpljivo čekao pet godina, glasan, bijesan i bez kočnica, praćen nevjerovatno vjernom vojskom fanova, centralni je muzički događaj drugog dana na Tvrđavi i počinje tačno u 22:00. Uz Cavea, glavna imena večerašnjeg programa čine Masked Wolf, Maceo Plex, Honey Dijon, Denis Sulta i neuništivi The Exploited!

Prvi put EXIT je sinoć imao dvije ceremonije otvaranja, od kojih prvu na Pachamama bini od 20 časova, a drugu na Glavnoj u ponoć, uz vatromet. Događaj na Pachamami, nakon emotivnog govora Henryja Ammara, obilježili su mladi rusko-ukrajinski par Marija i Ilija koji su nakon poljupca pustili simbolične 22 bijele golubice za 22 godine Exita i time porukom mira, ljubavi i jedinstva simbolično otvorili festival.

Uslijedio je nastup DJ Mosea, jednog od najvećih globalnih imena „svjesne“ muzike, i u ko-produkciji sa EXIT fondacijom, otkrivanje art instalacije „Yellow submanrine“, austrijsko-srpskog umjetnika iz Graca, Igora Fridriha Petkovića. On je statične stubove nekadašnjeg željezničkog mosta na Dunavu, ispod Petrovaradinske tvrđave, koji je više puta srušen, transformisao u podmornicu iz istoimenog legendarnog strip-filma Beatlesa u daleko vidljiv znak mira. Umjetnik tako, kroz svojevremeni konceptualni vremeplov, povezuje nekadašnji umjetnički vapaj Beatlesa za mirom u Vijetnamu sa željom današnjih „EXIT“ generacija za mirom u Ukrajini i pomirenjem između naroda Ukrajine i Rusije.

Foto: EXIT

Otvarajući dan Exita svojim nastupima pred 42.000 fanova definitivno su osvojili hip hop superzvijezda Iggy Azalea, čiji je performans uslijedio upravo nakon svečane ceremonije otvaranja poslije ponoći, ali i jedan od najpopularnijih DJ-eva na svijetu, Afrojack, za vrijeme čijeg nastupa je Glavna bina bila prepuna fanova koji su sve hitove ispratili plesom, hajpom i sjajnim, festivalskim raspoloženjem. Megapopularna Australijanka, u razgovoru poslije nastupa oduševljeno je za publiku izjavila „Wow! Kakva energija!“. Na glavnoj bini nastupio je i Jax Jones, koji je rekao da je presretan i počastvovan što je po drugi put na Exitu, i što mu je brojna publika uzvratila energijom koju je nastojao da pošalje – „Bila je to savršena harmonija”, izjavio je poslije nastupa.

Prvu veče festivala na Glavnu binu donijelo je inspirisan nastup obožavane Senidah i premijerno izdanje koncepta Back To The Future – dvočasovnog showcasea u kom je predstavljena fuzija oldschool zvuka hip hop veterana iz regiona i novog, nezaustavljivog trap talasa, a reakcije publike obećavaju svijetlu budućnost ovakvom muzičkom konceptu!

Pročitaj

Foto: EXIT

Jedan od najvećih festivalskih plesnih podijuma, mts Dance Arenu, prve večeri obilježili su B2B nastupi koje su imali Adam Beyer i Enrico Sangiuliano, ANNA i Sama’ Abdulhadi, kao i Eli Brown i Ilija Đoković, setovi nadolazeće velike techno zvijezde Anfise Letyago i Humana Riasa, ali i live nastup Reiniera Zonnevelda, koji je EXIT nazvao jednim od najboljih festivala na svijetu!

Drugog dana na Tvrđavi, Glavnu binu će uz Nicka Cavea i Masked Wolfa, svojim nastupima obilježiti Molchat Doma i Shouse, a obližnja mts Dance Arena će osim trojca Maceo Plex – Honey Dijon – Denis Sulta, biti u znaku i sjajne Brine Knauss. Na Visa Fusion bini će se čuti raznovrsni muzički žanrovi, od hip hopa do trapa i electro popa, uz nastupe Prti Bee Geea, Smoke Mardeljana, Marčela, Bojane Vunturišević, Pocket Palme i posebnog Bassivity showcasea. Explosive bina nastavlja da grmi uz headlinere The Exploited, Misconduct i Discharge. Oaza alternativne elektronike, omiljena i apgrejdovana No Sleep Novi Sad bina na novoj, većoj lokaciji rejvovat će uz parišku underground Possession postavu i glavna imena kao što su Dax J, Hector Oaks, Parfait i Cera Chin. Trap raj, Gang Beats bina dovodi više od deset izvođača, među kojima su i Crni Cerak & Lacku. 

Ulaznice se mogu kupiti samo na glavnom prodajnom mjestu Gigs Tixa u Novom Sadu, kao i na festivalskim kapijama.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum