Trenutno čitaš
Portugal je najbolja zemlja za preseljenje u 2023.

Portugal je najbolja zemlja za preseljenje u 2023.

Jysk
Jysk

Kombinacija niskih troškova života, prekrasnog pejzaža i opcija za vize pogodne za putnike čine Portugal najboljom zemljom za preseljenje u 2023. godini.

Godišnji globalni indeks penzionisanja International Livinga navodi 10 zemalja koje su najbolje penzionerske destinacije za ovu godinu, ali one nisu samo za penzionere. Kako rad na daljinu postaje sve češći i ljudi traže jednostavniji način života, zemlje na listi mogu biti privlačne i mlađim generacijama.

portugal preseljenje
Foto: unsplash

Portugal je 2022. godine rangiran kao šesta najsigurnija zemlja na svijetu u Vision of Humanity’s Global Peace Indexu. Njegova zdravstvena zaštita je 12. u svijetu po pristupačnosti i kvalitetu, rangirana od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Infrastruktura zemlje je slična onoj u Sjedinjenim Državama i mnoga područja su opremljena optičkim internetom, što omogućava rad na daljinu. Strani državljani su uobičajeni u Portugalu, čineći oko 5% populacije. Terry Coles iz International Livinga rekao je da se svi troškovi života mogu pokriti za između 2.000 i 3.000 dolara mjesečno, ili manje ako odaberu ruralno područje.

portugal preseljenje
Foto: unsplash

Meksiko, Panama, Ekvador i Kostarika čine prvih pet na listi. Kostarika se reklamira kao lak potez za ljude koji žive u Sjevernoj Americi. Centralnoamerička zemlja ima niže troškove života, pristupačnu zdravstvenu zaštitu i kuće izgrađene u sličnom stilu kao mnogi američki domovi.

Oko 10% stanovništva Kostarike su iseljenici. Zemlja se može pohvaliti jednom od najstabilnijih vlada na svijetu, zbog čega je dobila nadimak “Švajcarska Centralne Amerike”.

portugal preseljenje
Foto: unsplash

Španija, Grčka, Francuska, Italija i Kolumbija završavaju listu 10 najboljih, svaka sa svojim pogodnostima. Španija je sunčana tokom cijele godine, dok je Grčka među najpristupačnijim zemljama na listi.

Pročitaj

Svake godine se oko 3 do 4% svjetske populacije preseli u drugu zemlju. Evropa i Azija primaju više od 60% migranata, znatno nadmašujući Sjevernu Ameriku i ostatak svijeta.

 

Izvor: upi.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum