Trenutno čitaš
Pobijedi nesanicu – savjeti kako se uspavati

Pobijedi nesanicu – savjeti kako se uspavati

Jysk
Jysk

Ako se noću dugo boriš da zaspiš, ili se budiš tokom noći, ovih nekoliko savjeta stručnjaka ti mogu pomoći da riješiš problem.

pobijedi nesanicu
Unsplash

Ljudi koji nemaju problem sa spavanjem, ne trude se svaku noć kada legnu zaspati, već san jednostavno sam dođe na oči kada odu u krevet. To znači da je najbitnije da se ne forsiraš da zaspiš, jer ako to aktivno pokušavaš, sve ćeš teže utonuti u san. Pametno je da  svaki put u isto vrijeme ideš u krevet i ustaješ, kako bi ti se tijelo naviklo na određeni ritam.

Pripremi se za spavanje 30-minutnom rutinom koja će ti pomoći da se umiriš pred san. To može biti bilo šta što ti odgovara i što te opušta – na primjer, skidanje šminke, njega tijela ili čitanje knjige. Cilj je pronaći nešto što će ti pomoći da se isključiš i privedeš dan kraju. Sve elektronske uređaje ugasi 30 do 60 minuta prije spavanja, dijelom zbog toga što postoje dokazi da plava svjetlost koji oni emituju smanjuje nivo melatonina, hormona spavanja koji luči epifiza, ali i zbog toga da se isključiš od društvenih mreža, posla i novosti. Ako mobilni telefon koristiš ujutro kao alarm, nije praktično da ga držiš izvan sobe, ali potrudi se da ga više ne koristiš nakon što naviješ alarm.

pobijedi nesanicu
Foto: Unsplash

Ako se probudiš u toku noći, vjeruj da ćeš se uspjeti prirodno uspavati nakon određenog vremena. Ne gledaj na sat, jer se možeš početi osjećati nervozno kada vidiš koliko je sati. Ako se ipak počneš osjećati anksiozno, ustani i radi nešto što te opušta – na primjer čitaj knjigu – a vrati se u krevet kada se počneš osjećati pospano.

Ako se poslije svega ovoga i dalje boriš sa nesanicom, koja počinje uticati na tvoj svakodnevni život, posjeti svog porodičnog doktora ili stručnjaka za spavanje, koji će ti pomoći sa adekvatnim tretmanom.

Pročitaj

 

Izvor:theguardian.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum