Trenutno čitaš
Plutajući grad u Japanu dizajniran za spas od klimatske krize i prirodnih katastrofa

Plutajući grad u Japanu dizajniran za spas od klimatske krize i prirodnih katastrofa

U nastojanju da svoje životne navike prilagodimo stvarnosti klimatskih promjena, japanski N-Ark osmislio je jedinstveni koncept plutajućeg grada.

“Dogen City” je ambiciozan projekat, koji poziva na stvaranje pomorskog grada koji će izdržati rastuću plimu. Namijenjen za smještaj do 10.000 stanovnika i 30.000 dnevnih posjetilaca, podijeljen je u 3 glavne komponente.

N-Ark

Prvi je nastanjivi prsten, koji stvara zaliv i štiti grad od tsunamija. Prsten je višeslojni, s hranom i infrastrukturom potopljenom ispod nastanjivih zona. Unutar prstena, plutajuća arhitektura omogućiće rekonfiguraciju prostora prema urbanim funkcijama.

Ispod razine mora nalazi se visokotehnološki info centar kojeg hladi okean. U centru će biti smješten gradski operativni sistem, kao i veći dio medicinskih usluga. Dizajniran kao zdravstveni grad, banka DNK i medicinski istraživački centar, kao i hirurški objekti i objekti za testiranje, sve će biti smješteno pod vodom. To će smanjiti troškove energije i omogućiti efikasno korištenje prostora.

N-Ark

“Mislio sam da bi bilo sjajno kada bismo mogli stvoriti grad u kojem ljudi mogu prirodno poboljšati svoje zdravlje, živeći u gradu koji je od samog početka dizajniran da bude koristan za prevenciju bolesti”, rekao je Yuichi Tei, profesor na Univerzitetu u Tokiju. Tei je u savjetodavnom odboru New Ocean Consortiuma, koji će pomoći da se Dogen City realizuje.”Da bismo to učinili, mislim da je poželjno izgraditi grad od nule, plutajući grad”, kaže on.

N-Ark

Koncept plutaućeg grada takođe uključuje sadržaje za medicinski turizam, uključujući termalne izvore morske vode, kao i hranu i kuhinju proizvedenu na licu mjesta. Kako bi zadovoljio potrebe grada, konzorcij takođe radi na načinima uzgoja hrane pomoću regenerativne akvaponike i kruženja resursa. Trenutno razvija tehnologiju koja će iskoristiti hranjive tvari iz morske vode i stvoriti okolinu tla, koji će omogućiti uspješan rast biljaka sve dok postoji vlaga.

Pročitaj
kako urediti predsoblje

N-Ark

N-Ark je osnovan 2021. godine, kako bi stvorio plutajuću farmu, ali je svoje ciljeve postavio još više u nastojanju da riješi klimatsku krizu. Pod okriljem svog koncepta New Ocean okuplja profesionalce iz različitih sektora, koji rade prema zajedničkom cilju. Zajedno se nadaju da će negativnu situaciju po pitanju okoline, iskoristiti kao priliku za pozitivne promjene u načinu na koji živimo.

Izvor: mymodernmet.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum