Karfiol je svestrana namirnica s kojom možeš improvizovati u kuhinji. Priprema se na mnogo načina, a ova namirnica je i bogat izvor vlakana. U kombinaciji sa tjesteninom, limunom i bijelim lukom dobićeš zdravu večeru za samo 30 minuta!
Sastojci:
- 1 glavica karfiola
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 mljevena češnja bijelog luka
- 1/4 kašike pahuljica čilija
- korica od jednog limuna
- Tjestenina po želji
- 1 šolja svježeg nasjeckanog italijanskog peršuna
- 1/2 šolje tostiranih oraha, sjeckani
- so, biber i čili pahuljice po ukusu
- sitno naribani pecorino
- 2 kašike kapara
Postupak:
Zagrijati rernu na 200 stepeni.
Isjeći karfiol na male cvjetiće i ostaviti u posudu. Posuti maslinovim uljem, dodati so i biber, ½ limunove korice, 2/3 mljevenog bijelog luka i malo pahuljica čilija.
Promiješati i staviti na papirom obložen pleh, te peći oko 20-25 minuta.
Skuhati tjesteninu prema uputstvu. Iscijediti i posuti maslinovim uljem. Dodati ostatak bijelog luka, isjeckan peršun, preostalu koricu limuna, tostirane orahe, kapare i gotov karfiol. Posuti pecorinom i čili pahuljicama.
Prijatno!
Izvor: feastingathome.com
Ključne riječi