Tražiš brz, ukusan i hranjiv doručak koji će te zasititi i dati energiju za cijeli dan? Ove pečene ovsene pahuljice s bananama savršeno spajaju prirodnu slatkoću zrelih banana, kremasti puter od kikirikija i toplinu cimeta, a dodaci po izboru čine svaki obrok još posebnijim. Idealno za one jutarnje trenutke kada želiš nešto brzo, zdravo i ukusno.
Sastojci (za dvije porcije):
- 1 ½ zrela banana
- ½ šolje ovsenih pahuljica
- ½ šolje nemasnog ili biljnog mlijeka
- 1 kašika putera od kikirikija
- 1 kašika javorovog sirupa
- ¼ kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice vanile
- Prstohvat cimeta
- Prstohvat soli
Dodaci po želji:
- Kolutovi banane
- Kašičica putera od kikirikija
- Čokoladne mrvice
- Pahuljice soli
Priprema:
Zagrij rernu na 175°C i pripremi manju posudu za pečenje. U blender stavi bananu, ovsene pahuljice, mlijeko, puter od kikirikija, javorov sirup, prašak za pecivo, vanilu, cimet i prstohvat soli. Blendaj dok ne dobiješ glatku, tečnu smjesu.
Prebaci smjesu u posudu za pečenje i po vrhu rasporedi kriške banane.
Peci 30-35 minuta, dok ovsena smjesa ne postane čvrsta i blago zlatna.
Posluži u zdjelicama i dodaj omiljene dodatke – još banane, puter od kikirikija, čokoladne mrvice ili prstohvat soli za kontrast okusa.
Uživaj!
Izvor: @veggieworldrecipes
Prati nas