Ako tražiš recept za brz, ukusan i hranljiv obrok, ova kremasta pasta sa avokadom, špinatom i indijskim orasima biće pravi pogodak!
Spoj zdravih masnoća, svježeg povrća i bogatih začina stvara predivan sos koji se savršeno uklapa sa bilo kojom vrstom tjestenine. Plus, ovo jelo je potpuno biljno, lako svarljivo i idealno za one koji žele zdrav obrok bez kompromisa.
Sastojci:
- 1 avokado
- 80 g svježeg špinata
- 70 g indijskog oraha
- 2 češnja bijelog luka
- Svjež bosiljak
- 100 ml maslinovog ulja
- Sok od 1 limuna
- 230 ml sojinog (ili drugog biljnog) mlijeka
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice mljevenog bibera
- 500 g paste po želji
Priprema:
Priprema indijskih oraha. Kako bi sos bio kremast, potopi indijske orahe u vodi i ostavi ih preko noći da omekšaju.
Kuhanje paste. Skuhaj tjesteninu prema uputstvu na pakovanju. Kada dostigne željenu mekoću, procijedi je i vrati u šerpu.
Pravljenje sosa. U blender stavi ocijeđene indijske orahe, avokado, špinat, bijeli luk, bosiljak, maslinovo ulje, limunov sok, biljno mlijeko, so i biber. Miksaj dok ne dobiješ glatku, kremastu teksturu.
Prelij tjesteninu pripremljenim sosom i dobro promiješaj kako bi se svi ukusi sjedinili. Posluži pastu uz sušeni paradajz i svježe listiće bosiljka za dodatnu aromu i boju.
Uživaj!