Trenutno čitaš
Pantone boja godine 2023. je Viva Magenta

Pantone boja godine 2023. je Viva Magenta

Vigor. Progresija. Snaga. Priroda. Obnova. Ovo su bile samo neke od riječi koje su se ponavljale na predstavljanju Pantone boje godine za 2023.

Ta boja je 18-1750 Viva Magenta. Izvršna direktorica Pantone Color Instituta Leatrice Eiseman rekla je: “Hrabra je, neustrašiva, pulsira i promoviše optimizam i radost.”

Nijansa Viva Magenta uvedena je u Pantone paletu boja 2019. A njen brzi uspon do statusa zvijezde dijelom odražava događaje koji su se dogodili od tada. Kako je rekla Laurie Pressman, potpredsjednica Instituta za boje Pantone: „ovo je nekonvencionalna boja za nekonvencionalno vrijeme. A najveći i najvažniji faktor u oblikovanju vremena bilo je naše iskustvo s Covidom u prisiljavanju da napravimo promjene koje su voljno ili ne transformisale naš životni stil.”

Pročitaj

Pantoneov proces odabira boje za koju misli da je najviše sinhronizovan s duhom trenutka kombinuje metodološko istraživanje i instinkt. Tokom prezentacije, Eiseman i Pressman ukazali su na mnoštvo spontano generisanih magenta prizora koji potiču iz mode, kozmetike, dizajna konceptualnih automobila, digitalne umjetnosti, društvenih medija, pa čak i naglasaka u frizuri mađioničara Criss Angela. Ova vježba iz antropologije označene bojama uvjerila ih je u savremenu kulturnu valutu Viva Magente.  “Gledamo u boju koja ističe našu promjenu perspektive, koja nam ukazuje na potrebu da se osjećamo osnaženo i koja nam ulijeva snagu da možemo hrabro, pozitivno i neustrašivo prihvatiti novi put s povjerenjem,” rekla je Pressman.

Pantone je koristio umjetnu inteligenciju za generiranje slika “Magentaverse”, kao što je ova. (Huge Inc)

Od 2000. godine Pantone proglašava boju godine (ili, u nekim godinama, duo nijansi) svakog decembra. Živopisne ružičaste boje su već uživale u trenutku, kao što je uočeno u trendu dizajna kuće Barbiecore i bezbroj nijansi magente koje su se nedavno pojavile na pistama. Svi možemo da se radujemo sa još više ove srećne nijanse u novoj godini.

Pantone

“Nadamo se da će simbolika ove boje stvoriti dinamičan svijet koji podstiče eksperimentisanje”, kaže Eiseman. “Onaj koji koristi virtuelno unutar fizičkog područja i ohrabruje naš duh da istražuje revolucionarne mogućnosti.”

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum