Trenutno čitaš
Ovo su trendovi naočala u koje vrijedi investirati ove godine

Ovo su trendovi naočala u koje vrijedi investirati ove godine

L'Occitane
L'Occitane

Najnoviji trendovi naočala 2023. nude stilove za svaki oblik lica i ukus, u okviru budžeta. Baš kao i sunčane naočale i odjeća, optički okviri prolaze kroz cikluse popularnih stilova i trendova.

Svježi nakon završetka globalnog mjeseca mode, najnoviji modni trendovi 2023. su visoko na našem dnevnom redu, međutim, važno je ne izgubiti iz vida (bukvalno) ono što se dešava na našem licu. Baš kao i novi trendovi nakita 2023., naočale se mogu nositi kako bi upotpunile tvoju odjeću i postale produžetak vlastitog stila, odražavajući tvoj lični ukus.

Getty Images

Kada odabereš pravi par naočala, ne samo da ćeš bolje vidjeti, već će i tvoje crte lica biti poboljšane. Kada je u pitanju pronalaženje savršenog para, postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir, jer različiti oblici i boje, mogu napraviti ogromnu razliku na tvom licu.

Poznavanje oblika lica pomoći će ti da pronađeš pravi par naočala, jer su određeni stilovi bolje prilagođeni različitim oblicima lica. Većina stilova će odgovarati ovalnom obliku lica, jer je to obično najčešći, međutim, preporučujemo da odabereš stilove koji su malo širi od najšireg dijela tvog lica. Kvadratni ili pravougaoni okviri obično nadopunjuju okrugla lica, jer mogu učiniti da tvoje lice izgleda duže.

Okrugli i ovalni okviri odgovaraju kvadratnim licima, stvarajući ravnotežu ublažavanjem oštrih uglova. Stil okvira mačjeg oka laskaće licu u obliku srca, čineći da tvoje čelo izgleda uže, a jagodice definisanije. Široki okviri, poput avijatičarskog stila, laskaće pravougaonom duguljastom licu čineći ga kraćim i uravnoteženijim.

Getty Images

Ako tražiš bezvremenski klasik, isprobaj par okvira Harlequin – ažuriranu verziju omiljenog trenda  naočala mačjeg oka. Trokutasti vrhovi okvira dopunjuju gotovo svaki oblik lica, jer ističu lukove obrva, privlačeći pogled na najviše tačke tvoj lica. Ovaj oblik okvira ima dašak vintage stila, što ih čini savršenim partnerom sa midi haljinama ili za dodavanje interesa jednostavnoj majici i farmerkama.

Getty Images

Ovalni oblik se iznenađujuće vraća kao jedan od velikih trendova naočala 2023. s ključnim ažuriranjem – bojom. Kada su u pitanju modni trendovi boja 2023., svijetle nijanse i dopaminsko odijevanje su i dalje na dnevnom redu, pa nas ne čudi što se ovaj izgled uvukao i u trendove naočala. Ovaj stil je posebno prikladan za osobe s dijamantskim licima, koje karakterišu puni obrazi i usko čelo i vilica. Uži uokvireni stil takođe treba uzeti u obzir ako imaš dugo lice, jer će ti pomoći da uravnotežiš proporcije lica.

Getty Images

Dok se 2022. godine vratio geek šik, uvodeći teške kvadratne i pravougaone okvire, trendovi naočala 2023. ovaj popularni oblik vide ublažen zaobljenim uglovima. Okviri sa ugaonim rubovima pomažu da se okruglim licima doda definicija, ali ovo ažuriranje stila je nježnije i djeluje na različitim crtama lica, a istovremeno dodaje poseban, moderan izgled licu.

Pročitaj

Getty Images

Ovaj trend naočala je za odvažne, jer su geometrijske naočale izraz stila – posebno kada su u pitanju okviri nečuvenih oblika. Geometrijski oblici su evolucija prevelikih ugaonih oblika zaigrane siluete, a pojavljuju se u smjelim bojama. Predimenzionirani osmougaoni okviri su moderan izgled onoga što se nekada opisivalo kao “baka šik”. Geometrijski stilovi dobro funkcionišu s mnogo oblika lica – dodavanjem uglova okruglom ili ovalnom obliku lica i omekšavanjem četvrtastog lica. Ovaj trend posebno dobro funkcioniše u metalnim okvirima.

Getty Images

Sedamdesete su decenija koja nastavlja biti ključni izvor inspiracije za trendove naočala  – od popularnih oblika okvira kao što su avijatičarke i preveliki okrugli okviri do povratka zatamnjenih leća, postoji stil inspirisan sedamdesetima za svakoga. Avijatičarke su omiljene kod slavnih ličnosti, posebno jer pristaju većini oblika lica.

Getty Images

Nije samo odjeća jarkih boja veliki modni trend za sljedeću sezonu, odvažni i šareni okviri će takođe biti jedan od ključnih trendova naočala 2023. Iako može izgledati zastrašujuće, zamijeniti svoje uobičajene crne okvire, za par koji upada u oči, to je super brz i jednostavan način da ažuriraš svoj izgled.

Uz Viva Magentu koja je proglašena Pantone bojom godine 2023., laskava duboka rubin nijansa je još jedna ključna boja na koju treba obratiti pažnju prilikom odabira para okvira. Ove boje dobro funkcionišu na svima, što ih čini izborom za svakoga ko želi eksperimentisati s bojom.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum