Trenutno čitaš
Ovo su najznačajnije muške modne ikone 20. vijeka

Ovo su najznačajnije muške modne ikone 20. vijeka

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Kažu da odijelo čini čovjeka, ali ponekad je obrnuto. Tokom 20. vijeka, živjela je nekolicina odabranih muškaraca, čija je nevjerovatna harizmatičnost i prirodni štih bio toliko moćan, da su pomogli u oblikovanju moderne muške odjeće. Ovo su momci, koji su naučili svijet kako dobro obučen muškarac treba izgledati, kako se oblačiti sa stilom i važnost dobre frizure. Postavili su modne trendove i uveli revoluciju u muškoj modi u cijelom svijetu.

Clint Eastwood

apetogentleman

Malo je muškaraca, koji nas mogu natjerati da razmatramo pončo kao nosivu odjeću za muškarce, ali Clint Eastwood je jedan od njih. Američki glumac je oživio neke od najvećih filmova western žanra i postao modna ikona svog vremena. Utjelovio je grub muški macho stil, kao niko drugi i bio je majstor hrapavih tekstura i grubih tkanina.

Elvis Presley

apetogentleman

Kad danas pomislimo na Elvisa, obično nam pada na pamet svjetlucavi bijeli kombinezon u kojem je najčešće nastupao. Ikoničan jeste, ali vjerovatno nije nešto što prosječan čovjek, treba da pokuša da nosi. Ipak, daleko od bine je mjesto gdje je Elvis zaista blistao, kada je riječ o muškoj modi. Hlače visokog struka, kubanske košulje i Harrington jakne, koje je preferirao tokom pedesetih godina prošlog vijeka, označili su njegov stil i oblikovali odjevne navike cijele generacije. Da ne spominjemo njegov pompadour s potpisom i uticaj na frizuru modernog muškarca.

Robert Redford

Foto: apetogentleman

Holivudska legenda i ikona klasičnog kina, američki stil Roberta Redforda, služio je za prikazivanje ideala muškog odijevanja, 1960-ih i 1970-ih godina. Njegove kaki hlače i mokasine, bile su u velikoj suprotnosti s grubim, buntovnim izgledom koji su postavili njegovi slavni savremenici Marlon Brando i Steve McQueen, ali vjerovatno su upravo zato, toliko uticali na modernu mušku odjeću, na bolje.

Marvin Gaye

apetogentleman

Od njegovih stilizovanih početaka u diskografskoj kući Motown, do hipsterske faze kojoj je naginjao u kasnijim decenijama svog života, Marvin Gaye je uvijek znao kakvo oblačenje ide u njegovu korist. Uvijek je isticao, da se oblači spontano, bez razmišljanja i planiranja. Bilo je to gotovo kao da je jednostavno navukao prve stvari, koje je našao u ormaru i nije bio svjestan, koliko je uvijek izgledao fantastično.

Paul Newman

apetogentleman

Glumac, režiser, filantrop, preduzetnik, vozač trkačkih automobila – istorija karijere Paul Newmana, čita se poput popisa svega što 10-godišnji dječak želi biti kad odraste (kao i svaki potpuno odrastao muškarac). Ali, nije bio sjajan samo na velikom platnu ili stazi, već je bio i majstor muške odjeće. Bilo u besprijekorno krojenom odijelu ili jednostavnoj bijeloj oksfordskoj košulji i hlačama, uvijek je izgledao savršeno.

Marlon Brando

apetogentleman

Od jednostavne ljetne jakne do kožne moto jakne, Marlon Brando je imao sposobnost da svaki odjevni predmet na njemu izgleda, kao najskuplji i najmoderniji komad odjeće. Volio je basic stvari, koje uvijek izgledaju dobro, bez obzira na trenutnu modu i koje je mogao decenijama nositi, a da izgledaju dobro kao prvi put.

Steve McQueen

apetogentleman

Od džempera sa ovratnikom do trodijelnih odijela i svilenih kravata, od kaputa do starih kožnih jakni. Nije važno šta je Steve McQueen nosio, uvijek je izgledao kao da je rođen za kombinaciju, koju ima na sebi. To, u kombinaciji sa njegovim urođenim samopouzdanjem i okom za lijepe stvari, objašnjava zašto ga još zovu „Kraljem cool stvari“, pola vijeka nakon što je napustio ovaj svijet.

Cary Grant

apetogentleman

U zimskom izdanju magazina GQ, 1967./1968. godine, Cary Grant napisao je da, iako su ga često pitali za savjet u vezi sa njegovim stilom, nikada nije sebe smatrao dobro odjevenim muškarcem. Sigurni smo da bi svako ko je vidio njegovu fotografiju u nekom od odijela, rekao da griješi. Samouvjeren, elegantan i sofisticiran, Grant je duboko cijenio krojenje i iako je često nosio skupa, po mjeri napravljena odijela, uvijek je tvrdio, da mnogi njegovi modni favoriti nisu preskupi i da se mogu naći u prosječnim modnim prodavnicama.

James Dean

Pročitaj

apetogentleman

Kada pogledamo broj muških modnih ikona sa sredine prošloga vijeka, ogroman je uspjeh izdvojiti se među odabranom elitom. Uprkos svojoj preranoj smrti u 24. godini, James Dean je u samo nekoliko kratkih godina, uspio napraviti veći trag u muškoj modi, nego što većina to učini u životu. Njegov stil je bio jednostavan, fokusiran na bezvremenskim komadima odjeće. Najbolji dio je to, da ga današnji muškarci mogu jednostavno replikovati i izgledati izvanredno, baš kao što su radili i mnogi muškarci u posljednjih 70 godina.

Muhammad Ali

apetogentleman

Leti poput leptira, bodi kao pčela i oblači se kao da ideš upoznati konzervatine roditelje, svoje djevojke. Krilatica, koju je legendarni bokser poštovao i koje se držao u svim prilikama. Muhammad Ali, možda je bio poznat po svom vatrenom stilu borbe u ringu, ali kada je riječ o odjeći, volio je izgledati klasično i kulturno. On je bio jedan od posljednjih sportista iz vremena, kada su borba i ukusna svečana odjeća išli ruku pod ruku.

John F. Kennedy

apetogentleman

Ideja o cool predsjedniku, danas možda izgleda kao naučna fantastika, ali bilo je vrijeme kada je lider slobodnog svijeta, narod naučio nekoliko stvari o stilu. JFK je imao uglađen, konzervativan, ušminkan stil koji je očarao svijet i inspirisao mnoge muškarce, te ih osvijestio o značaju dobrog oblačenja. Među osviještenim muškarcima, su bili i dizajneri Thom Browne i Ralph Lauren. Uvijek elegantan, nikad napadan.

Bob Marley

apetogentleman

Dupli teksas, retro sportska odjeća, otkopčane majice, ponekad i kožne hlače. Stil Boba Marleyja bio je kombinacija stvari, koje na papiru ne izgledaju dobro, ali u realnosti su se savršeno uklapale. Zašto? Zbog njegovog samopouzdanja i opuštenog ponašanja, koji su činili da sve što obuče izgleda dobro i sa stilom, kao da je ručno napravljeno samo za njega.

 

Izvor: apetogentleman.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum