Trenutno čitaš
Ovo su najluksuznija putovanja vozom na svijetu

Ovo su najluksuznija putovanja vozom na svijetu

Vožnja vozom je uvijek u modi, a ako želiš da doživiš jedno od najluksuznijih, najudobnijih i najljepših putovanja vozom na svijetu, baš kao u nekim poznatim filmovima ili knjigama, predstavljamo ti listu svjetskih željezničkih linija, koje odišu luksuzom i udobnošću…

Belmond

Orient Express, Evropa

Orient Express je sinonim za veličinu i luksuz; zlatno doba putovanja vozom, a i sinonim za knjige i filmove poznatih naslova Agathe Christie. Odjeven u zlatne ukrase i uglačani hrom, Orient Express je zaista stvar ljepote koju je teško i zamisliti. Orient Express je vjerovatno najpoznatiji, posebno po svom plišanom dekoru iz 1920-ih i istaknutoj eleganciji, sa železničkim stazama koje plove velikim dijelom Evrope, pa sve do Istanbula. Međutim, 2023. označava povratak nečeg prilično posebnog. Kontingent Orient Expressa, koji je u vlasništvu Accor-a ponovo će uspostaviti 6 novih italijanskih linija po prvi put u 46 godina. Reprogramirani Orient Express La Dolce Vita je savremeniji, slavi radost života 1960-ih i 70-ih godina. Jednako sjajan kao stari Orient Epress, ali protkan ogledalima i sjajnim italijanskim lakom.

Andean Explorer, Peru

Možda oduvijek sanjaš o Peruu… Luksuzni voz za spavanje mogao bi ti se svidjeti. Probijajući oblake na ogromnoj nadmorskoj visini, Andean Explorer se provlači između Arequipe i Kuska, preko spektakularnih peruanskih Anda. Sa 50 članova osoblja na 48 putnika, čaj od koke se služi kako bi se spriječila pojava visinske bolesti.

Putovanja traju jednu ili dvije noći, a prostrane sobe prkose fizici naizgled vitke lokomotive. Opremljen tušem i noćnim zvonima za pozivanje pratioca, kao i tajnim prozorima s kojih se pruža pogled na obje strane voza. U nekom trenutku, između svih finih obroka i masaža u neočekivanom, ali veoma dobro opremljenom Spa centru, putnici se iskrcavaju na dnevne izlete, uključujući posjetu jezeru Titikaka i plutajućim ostrvima Uroš.

Maharajas’ Express

Maharajas Express, Indija

Izalazak iz voza na crveni tepih i lični batler? Zvuči kao film zar ne? Ako želiš biti tretiran kao kralj/kraljica, ukrcaj se na indijski Maharajas Express. Ovo je palata na točkovima, gdje raskoš izbija iz svakog uređaja i opreme, sa sopstvenim kupatilima u svakoj kabini, dva fina restorana i doručkom koji ti u krevet donosi tvoj lični batler. Ne moraš čak ni da brineš o mučnini kretanjamvoza, jer ovaj voz dolazi sa doktorom. Uz sedmična putovanja na izbor imaš i kraću četverodnevnu opciju, a zaustavljanja  voza uključuju obilaženje indijskih znamenitosti, od Mumbaija i Jodhpura do Jaipura, Agre i Delhija. Izleti s vodičem uključuju veličanstveni Taj Mahal.

Luis Niza

The Presidental Train,  Portugal

Prije više od 130 godina, Predsjednički voz – kao što mu ime govori, bio je službeni prevoz portugalskih kraljeva i predsjednika. Obojen u kraljevsko plavo, renovirani enterijer ostaje vjeran svom dobu, ali ono što možda nije toliko očigledno, je da je u današnjem Portugalu ovo voz za velike gurmane. Nudeći raskošan jednodnevni izlet kroz 200 km doline Douro, čim voz krene sa stanice Estação de São Bento u Portu, počinje nevjerovatno gurmansko iskustvo i degustacije raznih jela. Za svako putovanje, odabrani kuhari, mnogi od njih i sa Michelinovim zvjezdicama, pozvani su na putovanje, kako bi predstavili najbolje kulinarske magične zalogaje. Svako jelo upareno je s vinima iz cijenjenih lokalnih vinograda, u kojim možeš uživati gledajući kroz prozor. Isto tako, putnici izlaze u obilazak vinarija prije nego što se vrate u Porto da probaju nove menije sa slatkim poslasticama, delicijama i najukusnijim jelima.

Rocky Mountaineer, Kanada i SAD

Naravno, Rocky Mountaineer će se obavezno naći na ovoj listi – on je uvijek na vrhu liste zbog toga što je jedan od najistaknutijih luksuznih vozova u modernoj istoriji, a to je sa dobrim razlogom. Željezničke staze prožimaju se kroz ekskluzivnu rutu planina, spektakularng alpskog terena Kanade i onu u kojoj uglavnom žive isključivo divlje životinje.

Vukovi, medvjedi i orlovi su na ovoj ruti vrlo čest prizor, a prozori sa staklenom kupolom, gurmanski obroci i ljubazni domaćini ovog voza, čine ovo luksuzno putovanje vozom legendarnim. Sa tri rute koje kreću iz zapadne Kanade i traju između 2 i 3 dana, ide se kroz SAD, povezujući Moab i Denver.

Rocky Mountaineer

Ghan, Australija

Ghan datira još prije više od 160 godina, nazvan je po avganistanskim kamilerima koji su, kao nosioci prvih deva koje su uvezene u Australiju, pomogli u istraživanju i oblikovanju Outbacka. S obzrirom na odličnu klimatizovanu izolaciju, putnici su dobro zaštićeni od užarene vanjske vrućine i najsurovijeg krajolika Australije, dok uživaju u udobnosti na nivou premium hotela i kvalitetnoj južnoaustralskoj kuhinji. Skoro kilometar dugačak spavaći voz, povezuje Adelaidu sa Darvinom, sa gradovima u zaleđu kao što je Alis Springs, koji se posjećuju u okviru izleta. Četverodnevna avantura u Ghanu je putovanje kontrastnih, često iznenađujućih pejzaža, prelazeći sa brda na crvenu pustinjsku prašinu, prije nego što povrati zelenu boju dok se nos voza približava tropskom vrhu Australije.

Journey Beyond

Great Journeys – Novi Zeland

Vrijedi podsjetiti, da putnici iz cijelog svijeta dolaze na Novi Zeland zbog zapanjujućeg prirodnog pejzaža. Great Journeys of New Zealand ima potpuno nove višednevne ture s vodičem, kako bi prikazali najbolje od Novog Zelanda. Uz 12 potpuno vođenih tura, u rasponu od 6 do 17 dana, smještaj, transferi (ni manje ni više preko privatnog autobusa) i iskustva izvan voza su osigurani. Za nešto ekstra luksuzno, odluči se za 17-dnevno putovanje od Aucklanda do Queenstowna. Izleti sa vodičem uključuju degustaciju vina svjetske klase, piknike u Hamilton Gardens i posmatranje kitova. Takođe ćeš imati priliku zamijeniti željezničke šine za talase i uživati u raznim krstarenjima u Milford Soundu, Queenstownu i Raglanu. Noćenja na izletima se provode u hotelima sa 4 ili 5 zvjezdica.

KiwiRail

Seven Stars Kyushu, Japan

Pridruživši se svjetskim elitnim lokomotivama 2013. godine, prvi japanski luksuzni spavaći voz mogao bi biti tek beba u poređenju sa svojim kolegama, ali ovaj voz sve nadoknađuje stilom. Dekor, uključujući i onaj u svih 14 apartmana je fuzija zapadnog i japanskog dizajna, ali s elegantnim shoji papirnim tradicionalnim paravanima.

Ako se osjećaš ekstra fensi, kolosalni Deluxe Suite A ima ogroman panoramski prozor na samom stražnjem dijelu voza. Tu je i jedan apartman modifikovan za osobe u invalidskim kolicima, koji se nalazi najbliže vagonu-restoranu i salonu The Blue Moon. Voz prolazi kroz vulkansko južno ostrvo sedam prefektura Kjušua, tokom dva ili četiri dana, pa maksimalno iskoristi pejzaž planine i okeana koji ostavlja bez daha. Polazeći i vraćajući se iz Hakate, sjedi i uživaj u pogledu na planinu Aso, jedan od najvećih vulkana na svijetu, kao i luksuzne stanice na vrelim izvorima Yufuin i Kirishima.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum