Trenutno čitaš
Ovo proljetno povrće je dobro za tijelo i dušu

Ovo proljetno povrće je dobro za tijelo i dušu

Bingo - Vikend akcija
Bingo - Vikend akcija

Proljetno povrće poput graška i paprike podiže svako jelo u kojem se nađe – u pogledu ukusa, naravno, ali i zdravlja. Kako? Prepuno je hranjivih tvari i minerala neophodnih za funkcionisanje našeg tijela, od podizanja raspoloženja do potpomaganja probave.

Najbolji način da iskoristiš ove prednosti je konzumiranje sirovog povrća. I njihovo kuhanje dobro funkcioniše, sve dok ne pretjeraš. (Previše kuvano/pečeno povrće može izgubiti svoju nutritivnu vrijednost.) I zato, da svoje proljeće napuniš sezonskim povrćem koje poboljšava tvoje zdravlje, kupi ove proizvode sljedeći put kada budeš na pijaci ili u trgovini.

Za poboljšanje zdravlja kože: grašak

Uključi porciju proljetnog graška u svoju dnevnu ishranu i tvoja koža bi vremenom mogla izgledati glatkije i zdravije. Istraživači koji izvještavaju u časopisu Legume Science kažu da su maleni zeleni dragulji prepuni učvršćujućih proteina koji iscjeljuju kolagen, uključujući lizin. Osim toga, grašak koji ima bogat sadržaj vitamina C i flavonoida može pomoći u popravljanju oštećenih stanica kože, povećanju zadržavanja vlage i poboljšanju tonusa kože.

proljetno povrće
Foto: pexels

Za podizanje raspoloženja: špinat

Konzumiranje špinata blagog okusa kao dio dnevnog unosa povrća moglo bi pomoći u smanjenju rizika od depresije, sugeriše studija iz 2018. Ova korist je vjerovatno zbog zelenog lišća prepunog nutrijenta koji se zove alfa-lipoična kiselina (ALA). Prema studiji iz 2011. godine, ALA je povezana s promjenom biohemije mozga kao načinom za smanjenje depresije i podsticanje mirnijih osjećaja.

Za podsticanje zdrave probave: cvekla

Dodavanje cvekle u svakodnevnu ishranu može smanjiti rizik od probavnih smetnji i drugih želučanih tegoba. Razlog: cvekla je bogat izvor vlakana. Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients otkrilo je da vlakna ubrzavaju rast zdravih probiotskih bakterija u crijevima. Osim toga, istraživači sugerišu da vlakna podstiču GI trakt na oslobađanje spojeva koji zacjeljuju crijeva nazvane kratkolančane masne kiseline.

proljetno povrće
Foto: pexels

Za ublažavanje bolova: paprike

Paprike ne samo da dodaju boju našem obroku – grickanje jedne šoljice uz obrok može pomoći u smanjenju upale koja izaziva bol. Zasluge pripadaju protuupalnim biljnim jedinjenjima koja se nazivaju beta-karoten i beta-kriptoksantin. Oba ova spoja igraju ulogu u ublažavanju bola, otečenosti i ukočenosti u cijelom tijelu.

Pročitaj

Za bolji metabolizam: karfiol

Želiš da se oslobodiš tvrdoglavih zimskih kilograma? Karfiol može pomoći! Povrće sadrži spoj zvan holin, koji je neophodan za stabilizaciju našeg metabolizma. Karfiol je savršeno povrće koje pomaže našim zdravstvenim ciljevima jer je pregled studija iz 2018. otkrio pozitivnu vezu između konzumiranja povrća i gubitka težine kod odraslih.

 

Izvor: firstforwomen.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum