Trenutno čitaš
Ovo je poznati modni fotograf 90-ih koji je oblikovao glamur modne decenije

Ovo je poznati modni fotograf 90-ih koji je oblikovao glamur modne decenije

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

U novoj knjizi, Thierry Le Gouès preispituje svoju arhivu nadrealnih, kinematografskih fotografija koje pomjeraju granice fotografije supermodela tog doba…

Francuski fotograf Thierry Le Gouès nije trebao reći ni riječ, ali je svejedno definisao 90-e, ostavljajući za sobom trag, fotografije koje su obilježile modnu scenu.

Thierry Le Groues

Porijeklom iz Bresta u Francuskoj, Thierry se preselio u Pariz i stažirao u Pin-Upu, najpopularnijem foto studiju u gradu. Unutar prostora gdje su se umjetnost i trgovina slobodno miješali, Thierry je vidio svoju sudbinu. “Vidio sam velike fotografe poput Petera Lindbergha, Paola Roversija, Stevena Meisela i Alberta Watsona kako rade s modelima, snimaju u studiju tokom dana, zatim putuju na lokaciju. Ovo je život kakav želim. Upravo sam došao iz Bretanje i momci su zarađivali 10.000 dolara na dan snimajući foto modele. To je bilo ogromno!”, kaže on.

Thierry Le Groues

Thierry je pretvorio Pin-Up u vlastiti čarobni svijet. “Imao sam pristup svoj opremi tokom vikenda i sve što sam radio bilo je testiranje, testiranje, testiranje, koliko god sam mogao. U Pin-Upu sam bio na pravom mjestu u pravo vrijeme, jer smo imali pristup svim agencijama za modele. Testirao sam na ulici i u studiju, tako da sam puno naučio. Pin-Up mi je otvorio oči za sve te stiliste i novu generaciju mladih fotografa, koji su već bili superzvijezde poput Tonyja Viramontesa. Dali su mi savjete poput: ‘Nemoj nikoga slušati. Samo radi svoje.’ I bila je plata na kraju mjeseca, pa je to bila sreća”, iskren je on.

Thierry Le Groues

Nakon godinu i po, Thierry je počeo pokazivati ​​svoj portfolio sa fotografijama i dobio posao kod France Sozzani, tadašnje glavne urednice Vogue Italia. Bio je to početak jednog lijepog partnerstva. Godine 1986. Thierry je počeo raditi za Condé Nast i nikada se nije osvrtao na prošlost, skupivši nevjerojatnu arhivu fotografija, koje su istovremeno romantične i moderne. S dolaskom 90-ih, supermodeli su osvojili modni svijet, njihova imena su bila velika, ponekad i veća od samih dizajnera. Blockbuster budžeti pratili su snimanja fotografija, a daleke lokacije su tražene za kinematografske radove. Stojeći na čelu, Thierry se pojavio kao jedan od lidera novog doba s estetikom koja je jednako futuristička, bezvremenska i eterična.

Thierry Le Groues

Sada Thierry ponovno pregledava svoju arhivu za novu knjigu, 90-e (powerHouse) i nadolazeću izložbu u A. Galerie u Parizu, okupljajući radove, koji su pomjerali granice modne fotografije i doveli disciplinu do blistavo novih visina.

Bilo da zamišlja Naomi Campbell i Lindu Evangelistu kao divovske žene sa jumbo plakata, koje oživljavaju za Allure, ili postavlja modno snimanje u zatvoru u New Yorku, Thierry je stvorio očaravajuće fotografije, koje su spojile veličanstvenost kinematografije, grubu intimnost ulice i senzualnu misteriju romantike u opojni niz fotografija, koje su i sada očaravajuće kao što su bile i onda.

To je etos koji Thierry utjelovljuje u životu kao i u umjetnosti. Pripovijeda o nevjerojatnom susretu s urednicom Glamour-a u Parizu tokom ljeta. “Znao sam da ta žena želi raditi sa mnom, ali nisam znao ko je ona”, kaže Thierry. Dobio je poruku da će ga urednica dočekati u Ritzu. Thierry je izašao iz automobila, ležerno obučen u sezonske kratke hlače i susreo stariju ženu u svojim 70-im: legendarnu američku modnu urednicu i stilisticu Polly Mellen. “Bilo je tako zabavno!”, Thierry kaže o njihovom zajedničkom danu.

Thierry Le Groues

Thierryjeva drska bezbrižnost prelijeva se stranicama 90-ih s neskrivenim samopouzdanjem, podsjećajući nas da iznad svega moda treba biti seksi, neustrašiva i zabavna – poput samog života.

“Stalno smo snimali i išli smo na putovanja po osam dana. Kad bismo otišli u London na snimanje, sastajali bismo se s prijateljima poput Kate Moss i išli zajedno na zabave. Ljudi bi sišli da nam se pridruže i odjednom su svi bili tamo. Svi smo radili za iste časopise, tako da je smo bili kao bend koji ide zajedno na turneje.”

Pročitaj

Thierry Le Groues

Iz tih prijateljstava, Thierry je stvorio Soul, zbirku portreta i aktova najboljih “crnih” modela tog doba, uključujući Naomi, Iman i Aleka Weka. Nakon objavljivanja knjige 1997. godine, fotografije iz Soula zaživjele su vlastitim životom, kada ih je legendarni reditelj muzičkih spotova Hype Williams istaknuo u filmu Trbuh iz 1998. godine. S glumačkom postavom koja uključuje DMX-a, Nasa, Method Mana i Tionne ‘T-Boz’ Watkins, Thierryjeve fotografije drže se kao simboli “crnačke” ljepote, moći i veličanstvenosti.

Thierry Le Groues

Na mnogo načina, 90-e su poput trenutka punog kruga duž beskrajnih spiralnih uvojaka života, koji nas vraćaju u prizore mladosti. To je osjećaj kojeg se Carla Bruni rado prisjeća u predgovoru knjige. “Kad mi je Thierry prvi put pokazao prvi nacrt svoje veličanstvene knjige, vidjela sam kako trideset godina naših života prolazi pred mojim očima. Kako možemo zamisliti da bi dječak s kojim sam radila svoje prve ‘testove’ u studiju Pin-Up u Parizu, prije gotovo 35 godina završio izradivši fotografsko djelo takve ljepote i elegancije?”, piše ona.

Thierry Le Groues

‘90’s’ će se moći pogledati u A. Galerie u Parizu, pod kustosom Arnaudom Adidom, od 25. septembra do novembra 2023. Knjigu je objavio powerHouse Books.

Izvor: i-d.vice.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum