Trenutno čitaš
Ovo je lista 10 najpoznatijih ženskih frizura svih vremena

Ovo je lista 10 najpoznatijih ženskih frizura svih vremena

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Kosa ima mnogo veći značaj i uticaj, nego što joj se ponekad pripisuje…

Koliko je odraz toga kako se osjećamo, koliko i izvor transformacije i inspiracije, nije ni čudo što smo toliko željni pratiti najnovije trendove kose. Od street style-a do modnih pista, pa do salona širom svijeta, uvijek smo u potrazi za novim idejama za stilizovanje kose.

Što nas dovodi do frizura koje su postojale generacijama: one koje su toliko kultne i prepoznatljive, one nadilaze godine, decenije, trendove i nastavljaju inspirisati profesionalce i amatere. Vogue u saraadnji sa poznatim svjetskim najboljim frizerima nominovao svoje favorite frizura svih vremena…

REPORTERS ASSOCIES/Getty Images

Jane Birkin

Žena koja je inspirisala bezbrojne modne i beauty industrije i to bez napora. „Ona ima bezvremensku frizuru sa kul šiškama. Mislim da je Alexa Chung moderna Jane Birkin”, kaže George Nortwood.

Bob King

Grace Jones

“Grace Jones je bila oličenje kul, snažne žene sa svojim ravno ošišanim vrhom glave iz 80-ih,” kaže Nicola Clarke o prepoznatljivoj frizuri. Charlotte Mensah takođe smatra da je ovaj stil njen lični favorit među mnogim izdanjima Grace Jones koja je bila pionirka koja je postavljala ovakve hairstyle modne trendove. „Ovaj izgled ulazi u istoriju kao jedan od najboljih, za mene je Grace Jones tada bila muška energija koju svi imamo u sebi, ali na najgraciozniji, ženstveni način. Kratka kosa omogućila je njenoj zadivljujućoj strukturi kostiju lica, da zablista”, poručuju slavne frizerke.

Ron Galella, Ltd./Getty Images

Linda Evangelista

Neko ko se nije plašio da eksperimentiše sa svojim stilom u davna vremena i naravno, privlačila je svaki pogled, to je bila Linda Evangelista. „Linda Evangelista je bila i još uvek jeste – kraljica“, kaže Luk Hersheson, dok je Nicola Clarke naziva „hroma-kameleonom“, jer je promijenila boju kose mnogo puta. “Ko bi mogao zaboraviti taj crveni pixie cut? Pomijenila je 17 različitih nijansi kose samo u periodu između 1991. i 1996. godine“, dodaje Nicola Clarke.

John Kobal Foundation/Getty Images

Louise Brooks

„Prošlo je 100 godina otkako je Monsieur Antoine, kreirao prvi tupi bob rez, a ovaj na Louise Brooks jedan je od najistaknutijih iz tog vremena. Ovaj stil se nekada smatrao odvažnim i opasnim!“ kaže Alex Brownsell. Ikona doba džeza, Louise Brooks i njena kosa je bila avangardna za to vrijeme i kratki ravno šišani oštri bob nastavlja da bude u trendu i dan danas.

Hulton Archive/Getty Images

Brigitte Bardot

Kraljica raspuštene pundže i sa zavidnim volumenom kose, frizura Brigitte Bardot još uvijek se redovno spominje čak i 2023. godine. „Tako je svestrana ova frizura, a njena pundža je stvorila prirodni lifting lica, dok je kosa i dalje izgledala mekana, seksi i sofisticirana”, kaže Syd Hayes. Za Georgea Northwooda, čarolija je ležala u njenim “šik” izraslim šiškama.

Bettmann

Marilyn Monroe

Ne samo da je ona jedna od najcijenjenijih TV zvijezda svih vremena, već je i frizura Marilyn Monroe odmah prepoznatljiva, a nije li to ono što zaista definiše kultnu frizuru? “To je kratka, slojevita frizura koja je napravljena sa starim setom viklera. To je značilo da se kovrče i pokreti tako lijepo kreću”, kaže Larry King. “Sličan je stil bio Jackie Kennedy, ali na tamnijoj kosi.” Vrhunska frizura za slavnu Marilyn, njeni plavi talasi savršeno su uokvirili to nezaboravno kultno lice.

Hulton Archive/Getty Images

Angela Davis

Postoji nešto tako posebno što se dešava kada neko ima svoju zdravu, gustu, prirodnu kosu. Naravno, bilo bi nemoguće razgovarati o afro frizurama bez spominjanja Angele Davis. Njena veličanstvena, neukroćena, prirodna kosa bila je nevjerovatna. Alex Brownsell takođe smatra da je njena kosa inspiracija za mnoge slavne ličnosti i modne izglede na modnoj pisti danas, utičući na sve, od muzičarke Solange Knowles, sestre od Beyonce do brendova poput Gucci, Celine i Marc Jacobsa.

Pročitaj
plava košulja

Hulton Archive/Getty Images

Julia Roberts

Uske duge prelomljene lokne su trenutno ponovo u trendu, a koja je bolja slika takve frizure od Julije Roberts iz 90-ih? Te lokne na tako lijeloj ženi! Tada se radio trajni mini val ili na poboljšanju i  naglašavanju postojećih prirodnih lokna, a ovakva kosa je i danas tako dobra. Whitney Houston je takođe odličan primjer, sa svojom frćkavom kosom skupljenom u visoki rep u video spotovima iz 80-tih godina.

Michael Ochs Archives/Getty Images

Cicely Tyson

„Pletenice su služile toliko svrsi tokom vijekova, a naravno da su bile moderne i štitile kosu. 70-te su donijele novi talas slavlja za teksturiranu kosu sa sitnim pletenicama. U to doba je glumica Cicely Tyson nosila pletenice na naslovnici časopisa. Bila je prva afro-amerikanka, kojoj je to pošlo za rukom.

ABC Photo Archives/Getty Images

Farrah Fawcett

Dosta naše trenutne opsesije šiškama poput zavjesa i lepršavom teksturom dugujemo glumici Farrah Fawcett, čija su “krila” (te voluminozne šiške) bile omiljena 70-ih. „Njena kosa s velikim volumenom imala je teksturu, volumen i pokretljivost“, kaže Frédéric Fekkai. Disco queens 1970-ih imale su ovu dugu frizuru, sa bočnim rubovima i isprekidanim slojevima. To je i danas popularna frizura u salonima, jer je laka frizura za dodavanje gustoće i sjaja kosi.

Izvor: vogue.co.uk

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum