Trenutno čitaš
Ovo je 10 najpopularnijih destinacija na svijetu

Ovo je 10 najpopularnijih destinacija na svijetu

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Bez obzira na planove putnika za 2023., niko ne bi odbio nevjerovatnu priliku da uživa u odmoru na jednoj od top destinacija na svijetu. Ova mjesta uključuju neka od najpopularnijih destinacija, ali i neke skrivene dragulje.

TripAdvisor je nedavno otkrio pobjednike za Travellers’ Choice Awards, koji su zasnovani na iskustvima i recenzijama prethodnih turista. Od gradova dostojnih liste želja do skrivenih dragulja, ovo je 10 najpopularnijih destinacija na svijetu.

10. Kuba

Kuba koja se ponekad naziva i “biser Antila”, ima za svakoga ponešto. Od zadivljujuće kulture do fascinantne istorije, zadivljujućih vodopada i prekrasnih pogleda, Karipsko ostrvo nikada neće razočarati. Nije ni čudo što se našao na vrhu liste TripAdvisor Travellers’ Choice Awards, ispred nekih od najpoznatijih destinacija na svijetu. Arhitektura u kolonijalnom stilu, netaknute plaže i njen glavni grad, Havana, neke su od najboljih stvari koje možeš vidjeti na Kubi 2023.

Unsplash

9. Hoi An, Vijetnam

Smješten na središnjoj vijetnamskoj obali, Hoi An je jedna od najpopularnijih destinacija na svijetu. Za razliku od drugih gradova poput Ho Ši Mina ili Hanoja, Hoi An je malo manji i ima nevjerovatan šarm iz 18. vijeka. Nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine i ima mnogo pagoda i dobro očuvanih prodavnica u starom gradu. Hoi An ima bogatu istoriju, užurbanu umjetničku scenu, izvrsnu kuhinju, odličan život na plaži i noćni život koji ne smiješ propustiti.

Unsplash

8. Mauricijus

Poznat po tome što je jedna od najbogatijih afričkih zemalja, Mauricijus je uvijek na vrhu liste mnogih turista, jer je tropski raj sa mnogo toga za ponuditi. Neuporediva ljepota i šarm ove destinacije na Indijskom okeanu privlači turiste iz svih krajeva svijeta – bilo da ideš na porodično, solo putovanje ili romantični bijeg. Za glamurozan odmor uživaj u istraživanju Flic en Flac, Mont Choisy i Trou-aux-Biches. Riviere Noire je još jedno mjesto koje ne smiješ propustiti. Prilikom planiranja budžeta za posjetu Mauricijusu, važno je uključiti neke od najboljih tura u gradu.

Unsplash

7. Kambodža

Kambodža je jedna od najboljih turističkih destinacija u jugoistočnoj Aziji, a Siem Reap je nevjerovatno mjesto koje ne smiješ propustiti. Od istraživanja poznatog Angkor Wata, najpopularnije destinacije u cijeloj Kambodži, do istraživanja brojnih obližnjih plutajućih sela i uživanja u kambodžanskom cirkusu, u Siem Reapu i okolini možeš učiniti brojne stvari. Provedi neko vrijeme u Kambodžanskom kulturnom selu i noćnoj pijaci Angkor. To turistima pruža priliku da steknu uvid u lokalnu kulturu.

Unsplash

6. Chiang Mai, Tajland

Mnogi putnici posjećuju Chiang Mai zbog njegovog poznatog Noćnog bazara, koji je na vrhu liste stvari koje treba istražiti u gradu. Ali nakon najboljeg iskustva ovog mjesta, u Chiang Maiu ima još toga za vidjeti, uključujući Nacionalni muzej, gdje se može steći uvid u bogatu istoriju Kraljevine Lanna i istražiti neka od najimpresivnijih umjetničkih djela na svijetu.

Botanička bašta je još jedno sjajno mesto za istraživanje da se povežeš sa prirodom i nevjerovatnom kulturom lokalnog stanovništva. Chiang Mai je takođe dom nekih od najljepših pijaca na Tajlandu, uključujući Sunday Walking Street, noćnu pijacu sa mnogo toga za vidjeti. S toliko toga za doživjeti, logično je da je ovaj tajlandski grad postao među najpopularnijim destinacijama na svijetu.

Unsplash

5. Veliki Kajman, Kajmanska ostrva

Veliki Kajman je savršena destinacija sa nevjerovatnom atmosferom, a sve zahvaljujući svom fantastičnom spoju kulture, umjetnosti i prirodnih čuda. Dom nagrađivane plaže Sedam milja, vjerovatno najljepšeg dijela kajmanskog arhipelaga, ovo ostrvo moraš posjetiti 2023. Plaža Seven Miles dom je mirnih voda i omiljena je među turistima i lokalnim stanovništvom zbog netaknutog bijelog pijeska i karipskog šarma. Uživaj u plivanju sa ražama u Stingray Cityju, uzmi noćni obilazak Bioluminescence ili uživaj u masaži u jednoj od spa usluga koje se nalaze u blizini.

Unsplash

4. Fes, Maroko

Nije iznenađujuće da se Fes u Maroku pojavio na listi najpopularnijih destinacija na svijetu, zahvaljujući što je dom Fes el Balija, najstarije i najveće Medine u Sjevernoj Africi. Medina u Fesu, koja datira iz 9. vijeka, poznata je po svom istorijskom i kulturnom značaju. To je takođe UNESCO-vo mjesto svjetske baštine sa zanimljivim drevnim šarmom koji putnici mogu doživjeti.

Dom je hiljadama uličica, kroz koje može biti izazovno kretati se, posebno onima koji prvi put dolaze. Fes el Bali je takođe dom najstarijeg univerziteta na svijetu, Univerziteta Al-Karaouine. Fes ima mnogo drugih kulturnih aktivnosti, uključujući istorijsku džamiju Al-Qarawiyyin i Merenidske grobnice.

Pročitaj

Unsplash

3. Baku, Azerbejdžan

Baku je više neobična turistička destinacija, ali svakako ga vrijedi posjetiti. Dobra stvar u istraživanju ovog grada je činjenica da nema specifičnih turističkih staza, a ima mnogo zanimljivih stvari za vidjeti i raditi. Provedi neko vreme u Starom gradu Bakua, mjestu svjetske baštine UNESCO-a iz 6. vijeka i savršenom mjestu za učenje istorije i kulture naroda.

Devojački toranj, sa kojeg se pruža prekrasan pogled na Plamene kule, jedna je od najboljih stvari u Bakuu. Takođe, posjeti lokalne pijace, centar Heydar Aliyev i kafiće, i prošetaj uz Kaspijsko more.

Unsplash

2. Katmandu, Nepal

Katmandu je jedna od najboljih stvari u Nepalu, zahvaljujući tome što je dom šarmantnih sela, drevnih hramova, istorijskih mjesta i još mnogo toga. Glavni grad Nepala nalazi se u dolini i prekrasno je omeđen svjetski poznatim Himalajskim vrhovima, pružajući putnicima obilje mogućnosti za istraživanje na otvorenom. Velik dio gradske kulture je jedinstven, jer postoji nekoliko nevarskih uticaja, uključujući hranu, keramiku i arhitekturu. Istraži četvrt Thamel i spomenike na trgu Durbar tokom putovanja u Katmandu.

Unsplash

1. Krakov, Poljska

U Krakovu uglavnom dominiraju studenti, što je uveliko uticalo na cijenu hrane i razlog za brojne barove i klubove. Prekrasna arhitektura grada jedan je od najboljih razloga da ga istražiš. Osim gradskih zidina, sigurno ćeš uživati ​​u istraživanju starog grada, UNESCO-ve svjetske baštine i dom za nevjerovatan spoj renesansnih, gotičkih i baroknih crkava i zgrada.

Tokom putovanja u Krakov, postoje brojne istorijske stvari koje treba obići, koje omogućavaju putnicima da iskuse bogatstvo istorije i kulture. Krakov je takođe postao jedna od najboljih destinacija za gurmane zahvaljujući besprijekornoj gastronomskoj kulturi.

Unsplash

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum