Trenutno čitaš
Ovo italijansko ostrvo mami digitalne nomade sa 3 mjeseca besplatnog najma

Ovo italijansko ostrvo mami digitalne nomade sa 3 mjeseca besplatnog najma

Selo na italijanskom ostrvu Sardinija pokrenulo je plan da privuče udaljene radnike da tamo žive. Ove sedmice je dočekao prvog digitalnog nomada koji je učestvovao u projektu.

Clarese Partis, 39-godišnja softverska dizajnerka iz Los Angelesa, živjeće u naselju besplatno. U čemu je kvaka? I kako se možeš prijaviti ako se želiš preseliti u Italiju?

Getty

Ollolai je selo koje se nalazi u divljoj centralnoj Sardiniji sa suncem okupanim pjacama i gomilom kuća sa krovovima od terakote okruženih šumovitom dolinom. Ali, kao i mnogi mali italijanski gradovi, pati od depopulacije i stagnirajuće ekonomije. U posljednjih 100 godina broj stanovnika se smanjio sa 2.250 na 1.300 ljudi. Smješteno daleko od obale, nema koristi od turista koji hrle na netaknute plaže ostrva.

U posljednjih nekoliko godina, mnogi ruralni talijanski gradovi odlučili su rasprodati kuće za 1 € kako bi privukli nove stanovnike – i Ollolai je to pokušao. “To je bio veliki uspjeh – mnogi stranci su kupili i preuredili desetine napuštenih stanova”, rekao je gradonačelnik Francesco Columbu za CNBC. Ove godine vlasti su odlučile da iskoriste sve popularniji trend rada na daljinu kako bi ojačale svoju zajednicu.

Nazvana „Rad iz Ollolaija“, u okviru kampanje će biti uloženo 20.000 evra u pretvaranje grada u centar digitalnih nomada. U naredne dvije godine, Ollolai će ugostiti digitalne nomade jednog po jednog u periodu do tri mjeseca – što je maksimalni boravak za neevropljane bez vize.

Getty

Clarese Partis je na ostrvo stigla prošle sedmice kako bi započela svoju avanturu u Ollolaiju. U početku planira da ostane mjesec dana, ali može produžiti boravak. “Osjećala sam da mi je potrebna promjena mjesta”, rekla je za CNBC, ali “ne turistička, već okružena prirodom, svježim zrakom, planinama, prekrasnim plažama, gdje bih mogla pronaći više utjehe, mira i sporijeg načina života.” Rekla je da voli posjećivati farmersku pijacu za svježe sastojke poput tartufa.

Pročitaj

Digitalni nomadi poput Partis boraviće u kućama u kojima su nekada bili farmeri i pastiri koji bi spavali na podu u pratnji svojih životinja. Stanovi su transformisani za digitalne nomade sa kancelarijom i brzom internet vezom. Učesnici u šemi imaju vrlo malo troškova. Ne plaćaju stanarinu, račune za komunalije ili komunalne takse, iako moraju da finansiraju prevoz i avionske karte.

“Ovo nije besplatan odmor”, rekla je Veronica Matta, čelnica lokalne kulturne asocijacije Sa Mata koja vodi program “Rad iz Ollolaija”. “[Radnici] moraju imati dokazanu pozadinu kao digitalni nomad i ostaviti konkretan rad na kraju svog boravka – bilo da se radi o konferenciji, eseju, istraživačkom radu ili dokumentarcu”, rekla je za CNBC.

„Podstiču se profesionalni radnici na daljinu iz svih oblasti: tehnologija, mediji, finansije, nekretnine, arhitektura – takođe umjetnici, pisci, muzičari, naučnici i akademici. Sve što učesnici treba da urade je da se slože da iza sebe ostave “znanje” koji obogaćuje kulturu grada, rekla je Matta.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum