Trenutno čitaš
Ovaj brzi voz između Pariza i Barselone vodi te kroz najbolje dijelove južne Francuske

Ovaj brzi voz između Pariza i Barselone vodi te kroz najbolje dijelove južne Francuske

Iz Pariza možeš putovati do većine zapadne Evrope bez potrebe da svaki put ulaziš na aerodrom. Šest prometnih željezničkih stanica u Parizu polazne su tačke za brze vozove za London, Amsterdam, nekoliko gradova u Italiji i Cirih, čineći putovanje u ovaj dio svijeta mnogo opuštajućim, a često i mnogo jeftinijim od letenja.

A ako želiš da putuješ u Španiju, postoji i direktan, brzi voz od Pariza do Barselone. Kada završiš s Ajfelovom kulom, uskoči u ovaj voz i kreni do La Sagrada Família za samo nekoliko sati. Postoje do tri direktna TGV InOui voza dnevno između Paris Gare de Lyon i Barcelona Sants.

Getty images

Termin “TGV” je akronim koji znači “Train à Grande Vitesse” ili brzi voz. TGV InOui su malo moderniji od običnih TGV, sa električnom utičnicom za svako sjedalo, neograničenim WiFi-om, caffe-barom u kojem se prodaje veći izbor hrane i pića, i slično.

Vožnja brzim vozom između Pariza i Barselone je popularna opcija, pa rezerviši kartu unaprijed ako želiš da dobiješ najbolju cijenu i najbolja mjesta.

Birati između vožnje vozom ili letenja između Pariza i Barcelone više je lična preferencija. Između Pariza i Barselone ima do tri direktna brza voza dnevno i putovanje traje 6,5 sati, dok iz Pariza do Barselone ima mnogo letova dnevno i traju sat i 45 minuta. Naravno, znajući da treba da stigneš do aerodroma Charles de Gaulle koji se nalazi oko sat vremena vožnje vozom od centra Pariza i da moraš biti na aerodromu dva sata prije međunarodnog leta, odabir voza može biti najpovoljnija opcija bez stresa. Ali sve zavisi od tvog rasporeda.

TGV InOui / AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN

Što se tiče cijene, moraš unaprijed rezervisati svoje putovanje na web stranici francuske željezničke kompanije SNCF. Aviokompanije (niskobudžetne ili druge) mogu ponuditi cijene koje su jednake onima koje možeš vidjeti u SNCF sistemu rezervacija.

Što se tiče udobnosti, sjedišta i ponuda na TGV InOui su bolji od onoga što ćeš dobiti u avionu, ali putovanje je mnogo duže. Vožnja vozom je zelenija opcija od ove dvije, s mnogo manjim ugljičnim otiskom od letenja. Vozeći se vozom emituje se  65 puta manje ugljičnog dioksida nego kada bismo na isto putovanje krenuli avionom, izvještava SNCF.

Cijena karte za jednosmjerno, direktno putovanje vozom velikom brzinom između Pariza i Barselone zavisi od datuma putovanja i klase usluge koju želiš, počevši od 39 € u drugom razredu.

Alexander Sorokopud/Shutterstock

TGV InOui između Pariza i Barselone ima dvije klase usluge:

Pročitaj

Druga klasa: podesiva sjedišta, podesivi stočić, jedna električna utičnica po sjedištu, neograničen WiFi, individualna svjetla, pristup caffe-baru. Druga klasa ima dvije konfiguracije sjedišta: sjedišta jedno do drugog i dva sjedišta okrenuta jedno prema drugom.
Prva klasa: Veća i udobnija, podesiva sjedišta, podesivi stočić, jedna električna utičnica po sjedištu, neograničen WiFi, individualna svjetla, pristup caffe-baru. Prva klasa ima tri konfiguracije sjedišta: pojedinačna sjedišta, jedno pored drugogo i dva sjedišta okrenuta jedno prema drugom.
Imaj na umu da što je klasa viša, to su bolji uslovi razmjene i povrata novca.

Na TGV InOui-u ne postoji ograničenje količine prtljage koju možeš ponijeti sa sobom ili težine prtljage. Takođe možeš ponijeti svoje skije, muzički instrument, dasku za surfovanje i ostalo bez ikakvih dodatnih troškova.

Putovanje vozom od Pariza do Barselone omogućava putnicima da uživaju u ljepoti francuskog i španskog sela, uključujući prelijepu dolinu Rone. TGV InOui između Pariza i Barcelone vozi se duž obale Mediterana i Pirineja, a zaustavlja se u sljedećim gradovima: Valence, Nîmes, Montpellier, Sète, Agde, Béziers, Narbonne, Perpignan, Figueras i Gérone.

Neki TGV InOui su dvospratni vozovi. Za najbolji pogled odaberi gornju palubu i sjedište pored prozora.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum