Trenutno čitaš
Ova namirnica za doručak podržava zdravlje štitne žlijezde

Ova namirnica za doručak podržava zdravlje štitne žlijezde

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Američko udruženje za štitnu žlijezdu procjenjuje da otprilike 20 miliona Amerikanaca trenutno ima neki oblik bolesti štitnjače, a da od njih 60 posto nije svjesno svog stanja. Žene imaju pet do osam puta veću vjerovatnoću od muškaraca da imaju problema sa štitnom žlijezdom, a svaka osma žena će razviti poremećaj štitnjače u nekom trenutku tokom svog života.

Foto: freepik.com

Srećom, ishrana bogata nutrijentima koji podržavaju štitnu žlijezdu može nam pomoći da izbjegnemo veće probleme, a jedna namirnica bi svakako trebala biti na našem radaru – jaja. Ovih dana kokoškama se često daje obogaćena hrana, što rezultira jajima s većom količinom nutrijenata, poput selena i joda, koji jačaju zdravlje štitnjače.

Pošto štitna žlijezda igra važnu ulogu u našem endokrinom sistemu (to je jedan od sistema koji utiče na hormone), ona upravlja mnogim našim tjelesnim funkcijama kao što su metabolizam, reprodukcija, regulacija raspoloženja i još mnogo toga. I ne samo to, već problemi sa štitnjačom mogu uzrokovati mučne simptome kao što su umor, debljanje, depresija i zatvor.

zdravlje štitne žlijezde
Foto: freepik.com

Ovdje dolaze jaja. Bogata su selenom, mineralom potrebnim za tjelesne funkcije poput metabolizma hormona i reprodukcije. Štitna žlijezda sadrži najveću koncentraciju selena u tijelu. Selen utiče na sposobnost štitnjače da proizvodi hormone štitnjače, posebno pretvaranjem T4 u T3. Ovi hormoni regulišu stvari poput naše tjelesne temperature, otkucaja srca i metabolizma. Sve veći broj istraživanja pokazuje da je nedostatak selena povezan sa brojnim poremećajima štitnjače.

Takođe je važno napomenuti da je selen esencijalni mineral u tragovima, što znači da ga tijelo ne može proizvesti i da ga moramo dobiti iz prehrambenih izvora. Dakle, ishrana koja sadrži hranu bogatu selenom je ključna ako pokušavaš da sprečiš ili upravljaš problemima sa štitnom žlijezdom.

zdravlje štitne žlijezde
Foto: freepik.com

Jaja su takođe bogata još jednim nutrijentom koji jača rad štitne žlijezde — jodom. Jod igra važnu ulogu u poremećajima štitnjače jer žlijezda koristi jod za proizvodnju hormona štitnjače. Nedostatak joda može dovesti do hipotireoze, stanja u kojem štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona. Simptomi hipotireoze uključuju debljanje, nisku energiju i depresiju. Slično kao i selen, jod je još jedan esencijalni mineral u tragovima i moramo ga dobiti iz naše hrane.

Pročitaj

Ako sve ovo nije bilo dovoljno, jaja su bogata sa dva vitamina koja su neophodna za zdravu štitnu žlijezdu — vitaminom D i E. Manjak vitamina D je povezan sa bolestima štitne žlijezde i hipotireozom, tako da je unos dovoljno vitamina u našu ishranu izuzetno važan. Vitamin E je antioksidans koji štiti tijelo od oksidativnog oštećenja, što istraživanja pokazuju da može negativno uticati na proizvodnju hormona štitnjače. I ne samo to, već je druga studija pokazala da vitamin E i selen zajedno igraju ulogu u sposobnosti štitnjače da pretvara hormone T4 u hormone T3.

Izvor: womansworld.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum