Trenutno čitaš
Ova namirnica za doručak podržava zdravlje štitne žlijezde

Ova namirnica za doručak podržava zdravlje štitne žlijezde

Jysk
Jysk

Američko udruženje za štitnu žlijezdu procjenjuje da otprilike 20 miliona Amerikanaca trenutno ima neki oblik bolesti štitnjače, a da od njih 60 posto nije svjesno svog stanja. Žene imaju pet do osam puta veću vjerovatnoću od muškaraca da imaju problema sa štitnom žlijezdom, a svaka osma žena će razviti poremećaj štitnjače u nekom trenutku tokom svog života.

Foto: freepik.com

Srećom, ishrana bogata nutrijentima koji podržavaju štitnu žlijezdu može nam pomoći da izbjegnemo veće probleme, a jedna namirnica bi svakako trebala biti na našem radaru – jaja. Ovih dana kokoškama se često daje obogaćena hrana, što rezultira jajima s većom količinom nutrijenata, poput selena i joda, koji jačaju zdravlje štitnjače.

Pošto štitna žlijezda igra važnu ulogu u našem endokrinom sistemu (to je jedan od sistema koji utiče na hormone), ona upravlja mnogim našim tjelesnim funkcijama kao što su metabolizam, reprodukcija, regulacija raspoloženja i još mnogo toga. I ne samo to, već problemi sa štitnjačom mogu uzrokovati mučne simptome kao što su umor, debljanje, depresija i zatvor.

zdravlje štitne žlijezde
Foto: freepik.com

Ovdje dolaze jaja. Bogata su selenom, mineralom potrebnim za tjelesne funkcije poput metabolizma hormona i reprodukcije. Štitna žlijezda sadrži najveću koncentraciju selena u tijelu. Selen utiče na sposobnost štitnjače da proizvodi hormone štitnjače, posebno pretvaranjem T4 u T3. Ovi hormoni regulišu stvari poput naše tjelesne temperature, otkucaja srca i metabolizma. Sve veći broj istraživanja pokazuje da je nedostatak selena povezan sa brojnim poremećajima štitnjače.

Takođe je važno napomenuti da je selen esencijalni mineral u tragovima, što znači da ga tijelo ne može proizvesti i da ga moramo dobiti iz prehrambenih izvora. Dakle, ishrana koja sadrži hranu bogatu selenom je ključna ako pokušavaš da sprečiš ili upravljaš problemima sa štitnom žlijezdom.

zdravlje štitne žlijezde
Foto: freepik.com

Jaja su takođe bogata još jednim nutrijentom koji jača rad štitne žlijezde — jodom. Jod igra važnu ulogu u poremećajima štitnjače jer žlijezda koristi jod za proizvodnju hormona štitnjače. Nedostatak joda može dovesti do hipotireoze, stanja u kojem štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona. Simptomi hipotireoze uključuju debljanje, nisku energiju i depresiju. Slično kao i selen, jod je još jedan esencijalni mineral u tragovima i moramo ga dobiti iz naše hrane.

Pročitaj

Ako sve ovo nije bilo dovoljno, jaja su bogata sa dva vitamina koja su neophodna za zdravu štitnu žlijezdu — vitaminom D i E. Manjak vitamina D je povezan sa bolestima štitne žlijezde i hipotireozom, tako da je unos dovoljno vitamina u našu ishranu izuzetno važan. Vitamin E je antioksidans koji štiti tijelo od oksidativnog oštećenja, što istraživanja pokazuju da može negativno uticati na proizvodnju hormona štitnjače. I ne samo to, već je druga studija pokazala da vitamin E i selen zajedno igraju ulogu u sposobnosti štitnjače da pretvara hormone T4 u hormone T3.

Izvor: womansworld.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum