Trenutno čitaš
Ova kuća iznad potoka je san svakog ljubitelja prirode

Ova kuća iznad potoka je san svakog ljubitelja prirode

Gala Home
Gala Home

Suspension House je jedna od onih rijetkih arhitektonskih pojava koje se javljaju samo jednom u generaciji. Kombinacija lokacije, vizije i vještina je tako česta, ali arhitektica Anne Fougeron iz San Francisca prevela je želje svojih klijenata u spektakularnu stvarnost, poštujući divljinu lokacije bez kompromisa po pitanju jasnoće dizajna.

Foto: wallpaper.com

Postojeća kuća zauzima onu vrstu lokacije koja je ne samo rijetka već i zabranjena (Kalifornija više ne dozvoljava izgradnju kuća preko potoka), tako da su Fougeron i njen tim morali maksimalno iskoristiti priliku. Originalna kuća je morala biti naknadno opremljena novom strukturom kako bi izdržala opterećenje novih dodataka, sve dok je samo lagano dodirivala tlo.

kuća iznad potoka
Foto: wallpaper.com

„Objekat koji je napravio čovek u prirodi može postojati u harmoniji ili nejednakosti“, ističe Fougeron, „Cilj je bio da se ova struktura ponovo poveže sa okruženjem uz najbolje korišćenje izuzetne lokacije za klijente.“ Zakon je nalagao da nova struktura prati tačan obris originalne kuće, koja je na sreću uključivala tri velikodušne vanjske površine.

kuća iznad potoka
Foto: wallpaper.com

Pažljivo planiran strukturalni sistem omogućio je da se masa originalne kuće proširi novim gornjim spratom, rotiranim za 90 stepeni u odnosu na glavnu strukturu. Dok je prva kuća bila poduprta stubovima koji su bili zabijeni u korito potoka, arhitekte i inženjeri su osmislili strukturu tipa visećeg mosta postavljenu između dvije padine. To je omogućilo da voda nesmetano teče ispod kuće.

kuća iznad potoka
Foto: wallpaper.com

Blizina vode je iskorištena u svakoj zamisli. Sa strukturnim elementima i elementima kao što su stepenište i kuhinja u tamnim bojama i podovi, plafoni i unutrašnji zidovi u bijeloj boji, kuća je postavljena kao jednostavan, skroman okvir za divljinu iza.

Foto: wallpaper.com

 

Prozirni materijali se koriste svuda, uključujući prozore od poda do plafona, staklena vrata i balustrade, i otvorena stepeništa, osiguravajući da se zelene litice, okolna šuma i tekuća voda osjećaju iz svake prostorije u kući.

Pročitaj

kuća iznad potoka
Foto: wallpaper.com

U kuću se ulazi sa drugog sprata kroz šetnicu kroz šumu, sa otvorenim dnevnim prostorom i trpezarijom koji zauzimaju čitav nivo. Palube sprijeda i straga gledaju na potok, koji se proteže u pravcu istok-zapad ispod kuće.

kuća iznad potoka
Foto: wallpaper.com

Fougeron opisuje projekt kao kuću koja ‘uravnotežuje ulogu arhitekture – posebno modernizma – u prirodi s ulogom klijenta u njihovom domu’, a krajnji rezultat svakako ispunjava izazov.

Izvor: wallpaper.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum