Trenutno čitaš
Osvježavajući kolač sa limunom

Osvježavajući kolač sa limunom

Ovaj recept za kolač s limunom je pahuljast, istančanog ukusa a veoma je jednostavan za napraviti. Svaki zalogaj je izuzetno mekan i sočan, a limun je pravo osvježenje za nepca dok će te lagana glazura na vrhu očarati nakon samo jednog zalogaja.

Sastojci: 

  • 1 1/2 šolje brašna
  • 1 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika limunove korice
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 šolje neslanog putera, sobne temperature
  • 1 šolja granuliranog šećera
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašike limunovog soka, oko 1/2 limuna
  • 1/2 šolje grčkog jogurta ili kiselog mlijeka
Foto: loveandlemons.com

Sastojci za sirup od limuna: 

  • 1/4 šolje limunovog soka, oko 1 limun
  • 3 kašike šećera u prahu

Glazura od limuna:

  • 1 šolja šećera u prahu
  • 1,5 kašika limunovog soka
  • 1 kašika mlijeka

Priprema:

Zagrij rernu na 180°C. Podmaži kalup veličine 9×5 inča. U srednjoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, limunovu koricu i so. Ostavi smjesu sa strane.

Mikserom umuti puter i šećer na srednjoj brzini dok ne postanu pahuljasti, oko 4-6 minuta. Dok mikser radi na maloj brzini, dodaj jedno po jedno jaje, zatim umiješaj ekstrakt vanilije i limunov sok. Muti na srednjoj i visokoj brzini dok se ne sjedini.

Sa upaljenim mikserom dodaj otprilike jednu trećinu smjese brašna i miješaj dok se ne sjedini, a zatim dodaj  grčki jogurt i miješaj dok se ne sjedini. Umješaj ostatak brašna i muti dok se sve dobro ne sjedini.

Stavi tijesto u pripremljenu tepsiju i peci 45-55 minuta dok kolač ne porumeni i čačkalica ne izađe iz njega uglavnom čista sa samo nekoliko vlažnih mrvica.

Pročitaj
zelena čorba

Ostavi da se kolač hladi oko 15 minuta u kalupu. Pomiješaj limunov sok i šećer. Pažljivo preokreni kalup i prebaci tortu na rešetku za hlađenje, a zatim kolač premaži sirupom dok je još topao. Ostavi da se kolač potpuno ohladi.

Kada se kolač ohladi, pomiješaj sve sastojke za glazuru, počni sa 1 kašikom limunovog soka i mlijeka i dodaj preostali limunov sok po potrebi. Glazura treba da bude gusta i ne tečna. Prelij glazuru preko kolača i ostavi da se osuši prije serviranja.

 

Izvor: loveandlemons.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum