Trenutno čitaš
Od danas u kinima dobitnik Zlatnog globusa – Fabelmanovi

Od danas u kinima dobitnik Zlatnog globusa – Fabelmanovi

L'Occitane
L'Occitane

Višestruko nagrađivani reditelj Steven Spielberg, jedan od najznačajnijih reditelja u istoriji kinematografije, nakon ekranizacija svih mogućih priča, od fantastičnih avantura do ozbiljnih ratnih filmova, napokon je snimio film o sebi i za ovo je remek-djelo po treći put osvojio Zlatni globus za najboljeg reditelja, te Zlatni globus za najbolji film!

Novi kino hit kompanije Amblin “Fabelmanovi”, u distribuciji Blitz filma, bio je nominovan u čak pet kategorija za 80. godišnju dodjelu Zlatnog globusa, od čega je osvojio dvije najvažnije nagrade; za najbolji film – dramu, te Steven Spielberg za najboljeg reditelja.

film fabelmanovi
(from left) Natalie Fabelman (Keeley Karsten), Lisa Fabelman (Sophia Kopera), Mitzi Fabelman (Michelle Williams)and Sammy Fabelman (Gabriel LaBelle) in The Fabelmans, co-written, produced and directed by Steven Spielberg.

U novoj uzbudljivoj filmskoj priči Spielberg donosi intimni pogled u svoje djetinjstvo u polu-autobiografskom filmu koji prati osjetljive godine mladića koji će otkriti potresnu porodičnu tajnu što će ga podstaći da uroni u svijet filmova, filmovima koji će mu pomoći da spozna istinu o sebi i drugima.

Gabriel LaBelle as Sammy Fabelman in The Fabelmans, co-written, produced and directed by Steven Spielberg.

Za scenario su zaslužni sam Spielberg i dramatičar Tony Kushner, dobitnik Pulitzerove nagrade, koji je na Spielbergovim ranijim filmovima Lincoln i München zaradio Oscar nominacije.

Jaku glumačku postavu čine Gabriel LaBelle kao 16-godišnji ambiciozni reditelj Sammy Fabelman; za Oscara više puta nominovana Michelle Williams kao njegova majka Mitzi; Paul Dano kao njegov uspješni otac, Burt; Seth Rogen kao Bennie Loewy, Burtov najbolji prijatelj i počasni “ujak” Fabelmanove djece, i za Oscara nominovani Judd Hirsch kao ujak Boris.

film fabelmanovi
(from left) Burt Fabelman (Paul Dano), Younger Sammy Fabelman (Mateo Zoryan Francis-DeFord) and Mitzi Fabelman (Michelle Williams) in The Fabelmans, co-written, produced and directed by Steven Spielberg.

Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu, a sam je Spielberg tom prilikom izjavio da je njime pokušao naći način kako “vratiti tatu i mamu”. Njegova je majka naime umrla 2017. godine u 97. godini, dok je otac preminuo 2020. u 103. godini.

Pročitaj

film fabelmanovi
Michelle Williams as Mitzi Fabelman in The Fabelmans, co-written, produced and directed by Steven Spielberg.

Spielberg je rekao da se u početku nadao da će mu biti lako snimiti ovaj film, jer njegove likove “zna cijeli život, a opet, ispostavilo se da je to za mene zastrašujuće iskustvo, jer sam na poluiskustven način pokušao rekonstruisati ogroman dio ne samo svog života, nego i života mojih sestara, majke i oca koji više nisu s nama” – rekao je slavni reditelj, dodavši da je to za njega bilo emocionalno teško iskustvo.

Film “Fabelmanovi”, u distribuciji Blitza, u CineStaru i ostalim kinima možete pogledati od danas, 12.1. a ulaznice je moguće kupiti na blagajnama kina ili online putem web stranice.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum