Trenutno čitaš
Nutrijenti koji mogu usporiti starenje kože

Nutrijenti koji mogu usporiti starenje kože

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Ljepota dolazi iznutra! Veza između ishrane i stanja kože, odnosno efekat ishrane na starenje kože, je zanimljivo polje interesovanja za sve. Starenje kože je složen prirodni proces raspoređen kao hronološko starenje i foto-starenje, a na njega utiču unutrašnji faktori i vanjski faktori.

Većina nas želi ostati što svježiji i mlađi i iako ne postoji način da zastanemo ili otputujemo u prošlost, ipak neki nutrijenti mogu pomoći u usporavanju znakova starenja, kaže Shivika Seth, klinička nutricionistkinja. Ona nam daje uvid u nutrijente koji mogu usporiti starenje kože.

Vitamin C

Bitan dio ljudske kože koji posebno koristi stimulacijom biosinteze kolagena. Kolagen je jedan od prirodnih punila u koži, a kako starimo kolagen opada, štaviše, ovaj pad nastaje kao rezultat formiranja finih linija i bora i gubitka volumena i kontura kod starenja kože.

usporiti starenje kože
Foto: freepik

Likopen

Likopen pripada porodici karotenoida. Karotenoidi su ključni za zrelu kožu jer se nalaze u vanjskom sloju kože i viši nivoi karotenoida unutar ovih slojeva poboljšavaju čvrstoću kože i hidrataciju, smanjuju bore i čak povećavaju proizvodnju kolagena. Hrana sa visokim sadržajem likopena uključuje paradajz, lubenicu, crveni grejp, papaju.

Vitamin E

Kompleks vitamina E je grupa od 8 spojeva koji se nazivaju tokoferoli. Tokoferol je membrana rastvorljiva u mastima. Unos prirodnih proizvoda sa vitaminom E pomaže protiv umrežavanja kolagena i peroksidacije lipida, dvojca koji je povezan sa starenjem kože. Velike količine tokoferola su dostupne u bademima, sjemenkama suncokreta, u avokadu…

usporiti starenje kože
Foto: freepik

Vitamin B3

Prema studiji, komercijalno dostupan oblik vitamina B3 nazvan nikotinamid ribozid (NR) hlorid ili NIAGEN pojačao je ključni enzim u našim stanicama koji bi potencijalno mogao usporiti proces starenja. Enzim se zove nikotinamid adenin dinukleotid NAD i nalazi se u svim stanicama i odgovoran je za popravku DNK.

Pročitaj
Foto: Vedran Ševčuk

Cink

Cink pomaže u sprečavanju stvaranja bora na molekularnom nivou tako što jača ćelijske membrane i izvlači mlade ćelije na površinu, stimuliše antioksidativnu i imunološku odbranu od starenja kože.

 

Izvor: pinkvilla.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum