Trenutno čitaš
Novo istraživanje otkriva kako izgraditi mišiće dok gubiš masnoću

Novo istraživanje otkriva kako izgraditi mišiće dok gubiš masnoću

Većina ljudi može izgraditi mišiće i izgubiti masno tkivo u isto vrijeme. Novo istraživanje otkrilo je kako postići rekompoziciju tijela, izgubiti masno tkivo i izgraditi mišiće istovremeno…

Rekompozicija tijela, takođe poznata kao “recomp”, odnosi se na proces istovremenog gubitka tjelesne masti i dobijanja mišićne mase. Za razliku od tradicionalnih pristupa, koji se fokusiraju isključivo na gubitak masti ili povećanje mišića, rekompozicija tijela ima za cilj promijeniti sastav tijela smanjenjem postotka tjelesne masti uz povećanje čiste mišićne mase.

pexels

Cilj rekompozicije tijela je stvoriti vitkiju, zategnutiju tjelesnu građu, a ne samo fokusiranje na broj na vagi. Uključuje kombinaciju treninga otpora, kardiovaskularnih vježbi i pravilne prehrane, kako bi se postigle željene promjene u sastavu tijela. Jeremy Ethier, kineziolog je i fitness trener, suosnivač je kompanije “Built With Science”. Njegov YouTube kanal ima više od 4 miliona pretplatnika i pruža jasne informacije uz temeljno istraživanje. Novo istraživanje otkriva kako izgraditi mišiće dok gubimo masnoću, signalizirajući svom tijelu da koristi postojeće zalihe masti za energiju dok gradi mišiće.

pexels

Istražimo tri koraka do uspješne rekompozicije, počevši od prehrane.

Kako bismo potaknuli gubitak masti, trebamo biti u kalorijskom deficitu, ali ne tako agresivno kao tokom tipične faze dijete. Istraživanja sugerišu manjak od oko 300 do 500 kalorija za optimalne rezultate. Međutim, s obzirom na optimizovani plan treninga, blagi manjak od oko 200-300 kalorija može biti prikladniji za povećanje šanse za uspješnu rekompoziciju.

pexels

Unos proteina ključan je za suzbijanje gubitka mišića

Upari svoj plan prehrane sa programom treninga osmišljenim za podsticanje rasta mišića. Istraživanja pokazuju da i lakši i teži utezi mogu biti efikasni, ali ključni faktor je napor. Nadalje, daj prednost snu i pokušaj spavati najmanje 7 sati po noći, da podržiš oporavak mišića i napredak.

pexels

Trik s načinom razmišljanja koji će te motivisati

Razmotri svoj glavni cilj i trenutne okolnosti. Osim toga, odredi svoj prioritet – izgradnja mišića ili gubitak masnog tkiva. Istraživanja sugerišu da je višak ili nemasna tjelesna masa vjerojatno bolja za izgradnju mišića, dok malo agresivniji deficit može dovesti do većeg gubitka masnoće s mogućnošću dobivanja mišića. Tokom rekompozicije napredak može biti sporiji, a promjene u tjelesnoj težini ne moraju biti pokazatelj napretka. Umjesto toga, osloni se na druge metrike kao što su fotografije napretka, poboljšanja snage, promjene kroja odjeće i praćenje opsega struka tokom vremena.

Pročitaj

Zaključno, pravilna prehrana i dosljedan, intenzivan trening ključni su za uspješnu rekompoziciju tijela. Fokusiraj se na optimizaciju ovih faktora i vjerojatno ćeš do neke mjere postići rekompoziciju, bez obzira na određeni pristup koji odabereš.

Pogledaj potpuno objašnjenje u videu u nastavku…

Izvor: boxrox.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum