Trenutno čitaš
Novi model automobila BMW mijenja boju pritiskom na dugme

Novi model automobila BMW mijenja boju pritiskom na dugme

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Zašto se zadovoljiti jednom bojom automobile, kada možeš imati dvije? Njemački brend automobile BMW, dizajnirao je inovativnu verziju svog električnog iX automobile, koji korisnicima daje mogućnost da imaju dvije različite vanjske boje. Magični iX Flow debitovao je na CES 2022 godišnjem sajmu, gdje je zaprepastio publiku promjenom iz bijele u crnu boju u samo nekoliko sekundi.

Foto: BMW

Ova nevjerovatna transformacija je omogućena korištenjem tehnologije E Ink-a. Zapravo, cijela površina vozila prekrivena je milionima mikrokapsula. “Svaka od ovih mikrokapsula sadrži negativno nabijene bijele pigmente i pozitivno nabijene crne pigmente. U zavisnosti od odabrane postavke, stimulacija pomoću električnog polja, uzrokuje da se bijeli ili crni pigmenti skupljaju na površini mikrokapsule, dajući karoseriji automobila željenu nijansu”, poručuju iz komapnije BMW.

Foto: BMW

Dok je model iX Flow još uvijek u eksperimentalnoj fazi, BMW insistira na tome da tehnologija pruža mnoge prednosti u pogledu efikasnosti njegovih električnih vozila. Konkretno, sposobnost automobila da se promijeni u bijelo tokom vrućih, sunčanih ljetnih dana bi odbijala od sebe više sunčeve svjetlosti i rezultovala smanjenom potrebom za klima uređajem. Isto tako, tamna spoljašnjost će pomoći da automobil bude topliji tokom hladnije sezone.

Pročitaj
najbolji hotel na svijetu, Passalacqua, jezero komo, italija

Foto: BMW

Izvor: mymodernmet.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum