Ultra Zanimljivo

Novi model automobila BMW mijenja boju pritiskom na dugme

Zašto se zadovoljiti jednom bojom automobile, kada možeš imati dvije? Njemački brend automobile BMW, dizajnirao je inovativnu verziju svog električnog iX automobile, koji korisnicima daje mogućnost da imaju dvije različite vanjske boje. Magični iX Flow debitovao je na CES 2022 godišnjem sajmu, gdje je zaprepastio publiku promjenom iz bijele u crnu boju u samo nekoliko sekundi.

Foto: BMW

Ova nevjerovatna transformacija je omogućena korištenjem tehnologije E Ink-a. Zapravo, cijela površina vozila prekrivena je milionima mikrokapsula. “Svaka od ovih mikrokapsula sadrži negativno nabijene bijele pigmente i pozitivno nabijene crne pigmente. U zavisnosti od odabrane postavke, stimulacija pomoću električnog polja, uzrokuje da se bijeli ili crni pigmenti skupljaju na površini mikrokapsule, dajući karoseriji automobila željenu nijansu”, poručuju iz komapnije BMW.

Foto: BMW

Dok je model iX Flow još uvijek u eksperimentalnoj fazi, BMW insistira na tome da tehnologija pruža mnoge prednosti u pogledu efikasnosti njegovih električnih vozila. Konkretno, sposobnost automobila da se promijeni u bijelo tokom vrućih, sunčanih ljetnih dana bi odbijala od sebe više sunčeve svjetlosti i rezultovala smanjenom potrebom za klima uređajem. Isto tako, tamna spoljašnjost će pomoći da automobil bude topliji tokom hladnije sezone.

Foto: BMW

Izvor: mymodernmet.com

Slični članci

Sigurno spavaš u nepravilnom položaju. Otkrivamo zašto!

Ultra magazin

Imaš problema sa pamćenjem imena ljudi i lica? Evo zašto je to tako!

Ultra magazin

Međunarodni dan zagrljaja: Danas zagrli svoje bliske!

Ultra magazin