Trenutno čitaš
Nova revolucionarna tehnologija bi mogla unijeti osjećaj dodira u virtuelnu stvarnost

Nova revolucionarna tehnologija bi mogla unijeti osjećaj dodira u virtuelnu stvarnost

haptiča rukavica
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

U virtuelnoj stvarnosti ima mnogo toga da se vidi, ali većina naših drugih čula je ostavljena u nedostatku. Otkako je ovaj koncept privukao pažnju 1990-ih godina, prvenstveno se doživljava kroz oči ili unutar slušalica koje korisnika prenose u sveobuhvatno digitalno carstvo.

Sada su istraživači u dinamičnom prostoru interfejsa čovjeka i računara došli do efektnog, realističnog i pristupačnog načina da unesu osjećaj dodira u ovaj visoko vizuelni medij.

haptiča rukavica
Foto: Fluid Reality & CMU]

Fluid Reality predstavlja svoje haptičke VR rukavice visoke rezolucije koje su izuzetno smanjene i praktičnije od svih postojećih. Radi se o haptičkoj rukavici koja aplikacijama virtuelne stvarnosti pruža realističan osjećaj fizičkog kontakta.

Do sada su haptički sistemi za virtuelnu stvarnost bili veliki i pomalo nepraktični uređaji. Sada je kompanija predstavila novu haptičku rukavicu za dodirivanje objekata u virtuelnoj stvarnosti koja ima 160 aktuatora s dinamičkom taktilnom povratnom spregom za pružanje dodira visoke razlučivosti. Nova rukavica je u potpunosti bežična, lagana i omogućuje da se pod prstima osjete detalji kakve nismo mogli da zamislimo, poput pojedinačnih žica na virtuelnoj violini.

Unutar rukavice nalaze se nizovi jastučića visoke rezolucije za svaki vrh prsta. Ovi nizovi su poput zaslona za kožu. Svaki od njih može utisnuti taktilne slike na kožu poput piksela na ekranu, što znači da mogu prikazati rubove, oblike i širok izbor tekstura kako bi virtuelni objekti “oživjeli”.

 

Pročitaj

Izvor: fastcompany.com

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum