Trenutno čitaš
Nominacije za Oskara 2023: Everything Everywhere All At Once dominira

Nominacije za Oskara 2023: Everything Everywhere All At Once dominira

L'Occitane
L'Occitane

“Sve, svuda i odjednom” (Everything Everywhere All At Once), uvrnuta naučno-fantastična avantura, predvodi na 95. dodjeli Oskara, pokupivši 11 nominacija, između kojih je i nominacija za najbolji film. To je luda avantura koja prati ženu, koju igra Michelle Yeoh, dok skače kroz multiverzume kao različite verzije sebe. Ona je nominovana i u kategoriji za najbolju glumicu, a film je do sada u bioskopima zaradio više od 100 miliona dolara – četiri puta više od prvobitnog budžeta.

Odmah iza ove avanture slijede filmovi “Na zapadu ništa novo” (All Quiet on the Western Front), ep o Prvom svjetskom ratu i “Banši iz Inišerina (The Banshees of Inisherin) sa po 9 nominacija. Sva tri filma se nalaze u trci za najbolji film.

 

Ostali filmovi koji su nominovani za najbolji film su nastavak Top gana: Maverik, nastavak Avatara: Put vode, a tu je i muzički biografski film Elvis, koji je stekao veliku publiku tokom prošlog ljeta. Ostali kandidati su: poluautobiografski film Stivena Spilberga Fabelmanovi; Tár, drama o nasilnom dirigentu; Žene govore i Trougao tuge.

 

Trougao tuge je nominovan i za scenario i za režiju Rubena Ostlunda, švedskog reditelja, a on će se za nagradu za režiju takmičiti protiv Spilberga Fabelmanovi, Toda Filda Tár, Martina Mekdonaga Banši iz Inišerina i rediteljskog dvojca Daniel Kwana and Daniel Scheinera Sve svuda i odjednom.

To je kategorija u kojoj kao što vidimo u potpunosti dominiraju muškarci, a postojale su nade da bi Sarah Polley mogla da dobije nagradu za najbolju režiju u filmu Žene govore.

 

Ke Huy Quan, bivši dječiji glumac najpoznatiji po svom radu u Indijana Džons i hram propasti, dobio je nominaciju za najboljeg sporednog glumca u Sve svuda odjednom, dok je Brendan Fraser, bivša akciona zvijezda koji se ponovo pojavio kao moćan karakterni glumac sa transformativnim preokretom kao morbidno gojazan čovek u filmu The Whale dobio je nominaciju za najboljeg glumca. Pored Frejzera, u trci za najboljeg glumca su Austin Butler (Elvis), Colin Farrell (The Banshees of Inisherin), Paul Mescal (Aftersun) i Bill Nighy (Living). Svi su nominovani po prvi put za Oskara.

Pročitaj

Što se tiče nominacija za najbolju glumicu među nominovanima su: Cate Blanchett (Tár), Ana de Armas (Blonde), Andrea Riseborough (To Leslie), Michelle Williams (The Fabelmans), Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once).

Dodjela 95. Oskara biće održana 12. marta 2023. godine, u Dolbi teatru u Holivudu.

 

 

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum