Trenutno čitaš
Nevjerovatno realistične pješčane skulpture oživljavaju na obali

Nevjerovatno realistične pješčane skulpture oživljavaju na obali

Kada pomislimo na skulpture od pijeska, vjerojatno nam prvo padaju na pamet dvorci.

Ali sa pijeskom možeš učiniti mnogo više nego graditi male dvorce; umjetnik Andoni Bastarrika je dokaz za to. On stvara portrete životinja, koji su toliko realistični da ćeš napraviti dupli snimak kada ih vidiš.

Kako bi stvorio iluziju, Bastarrika čvrsto nabija pijesak i izrađuje prazno platno za teksture poput krzna i bora. Realizmu doprinosi kamenim prahovima koji boji pijesak, kao i druge materijale po potrebi.

Skulpture životinja izgledaju, kao da leže na tlu sa pogledom na okean. Bastarrika je shvatio da ima dar za ovu jedinstvenu vrstu skulpture u ljeto 2010. godine, nakon što se igrao sa svojim kćerkama na plaži.

„Od tog trenutka sam iznutra jasno znao da moram da slijedim ovaj put. Vježbao sam dvije godine u godišnjim dobima kao što su jesen, zima i rano proljeće, kada su plaže bile prazne. Nakon tog vremena, osjećao se spremnim da podijelim svoje talente sa drugima”.

„Kao u samoj prirodi ništa nije ravno, sve je okruglo, sve je fluidno, sve je stvoreno u spirali. I stoga za modeliranje golih tijela nisu mi bili potrebni metalni alati poput lopatica. Mogao sam ga jednostavno modelirati svojim rukama, zahvaljujući visokoj osjetljivosti koju imam u njima. A onda, nakon što sam tražio i postigao izraz rukama, počeo sam da koristim ptičje perje i šiljasti štap da uđem u detalje.”

Bastarrika želi da dočara duh svojih subjekata koje izrađuje na taj način što će pronaći vezu sa gledaocem. “Skulpture koje ja pravim imaju život, imaju dušu, istu dušu ima i Majka Zemlja. Moje skulpture govore za nju i za sve životinje, koje su najviše povezane sa Majkom Zemljom. Zbog toga se fokusiram na mudrost, snagu i ljepotu koju priroda prenosi.”

Pročitaj

Izvor: mymodernmet.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum