Trenutno čitaš
Neurofiziologinja svakodnevno uzima ove suplemente za zdravlje mozga

Neurofiziologinja svakodnevno uzima ove suplemente za zdravlje mozga

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Kada razmišljaš o brizi za zdravlje svog mozga, šta zamišljaš? Možda je to dovoljno sna, vježbanje, aktivnosti koje stimulišu mozak ili jednostavno briga za sopstveno mentalno zdravlje. Druga mogućnost: konzumiranje nutrijenata koji su zdravi za mozak.

Da, tvom mozgu su potrebni određeni nutrijenti da bi napredovao, a u nedavnoj epizodi Mindbodygreen podcasta, neurofiziologinja Louisa Nicola, osnivačica Neuro Athletics, podijelila je svoje apsolutne must-have.

suplementi za zdravlje mozga
pexels

Kreatin

„Iskreno, kreatin je vjerovatno najbolja stvar“, kaže Nicola. Kreatin je aminokiselina koja je “imperativ za mozak, a pomaže u metabolizmu ćelija mozga i proizvodnji energije”, dodaje ona.

Međutim, mozak stvara manje kreatina kako starimo. “U 30. godini naš mozak počinje atrofirati”, kaže Nicola, dijelom zbog nedostatka kreatina – tu suplementi kreatina stvarno mogu pomoći.

Istraživanja potvrđuju impresivne prednosti ovog dodatka: prema preglednoj studiji iz 2021. o suplementaciji kreatina i zdravlju mozga, konzumacija aminokiseline povezana je s poboljšanom kognicijom. Još jedan pregled iz 2018. otkrio je da bi suplementacija kreatinom mogla poboljšati kratkoročno pamćenje i inteligenciju i rasuđivanje.

Uobičajeno oklijevanje s početkom uzimanja dodataka kreatina je potencijalna nadutost koja može doći zajedno s tim. Međutim, Nicola kaže da je sve u dozama, a samo oni koji uzimaju 20 grama dnevno ili više imaju potencijal da iskuse nadimanje.

Kao pravilo: Drži se pet grama dnevno, kaže Nicola. Ove suplemente možeš uzimati prije ili poslije treninga.

suplementi za zdravlje mozga
Foto: unsplash

Omega – 3

Još jedan vrijedan dodatak za mozak? Naravno, omega-3. „Zalažem se da svi dodaju omega-3 masne kiseline, posebno EPA i DHA“, kaže Nicola, jer ovi oblici pomažu u fluidnosti ćelijske membrane i cjelokupnom zdravlju mozga.

Pročitaj
pistacije

Ona dodaje: “Znamo da može ublažiti i neke od efekata Alchajmerove bolesti, kao što je nakupljanje beta-amiloida.” Ova studija takođe primjećuje poboljšanje učenja i pamćenja, smanjenje upale i smanjenje neuroloških i neurodegeneracija, među ostalim prednostima suplementacije omega-3 masnim kiselinama.

I kreatin i omega-3 suplementi imaju naučno potkrijepljene prednosti za cjelokupno zdravlje mozga. Da bi iskoristio/la ove prednosti koje donose tvom mozgu, dodaj ova dva suplementa svojoj rutini ili razgovaraj sa svojim ljekarom o najboljim opcijama za optimizaciju zdravlja mozga.

 

Izvor: mindbodygreen.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum