Rogač, koji nazivaju i mediteranskom čokoladom, jedna je od nepravedno zanemarenih namirnica, koja zbog svog sastava predstavlja super zdravi koktel vitamina i minerala. Sadrži najviše kalcijuma, kalijuma i bakra te riboflavina, a popis bolesti i tegoba od kojih štiti je podugačak.
Najčešće se koristi za zdravu probavu i protiv žgaravice, te za smanjivanje lošeg holesterola i šećera u krvi. Osim toga, jača imunitet, kosti i srce.
Rogač je omiljen u napicima. Od mahuna razlomljenih na manje komade ili mljevenog rogača priprema se čaj, a od praha se pripremaju i slasni, ljekoviti napici. Rogač je sjajna zamjena za kafu ili kakao i toplu čokoladu, a budući da je sladak, pripazi s količinom zaslađivača. Možeš ga dodati u smoothie, domaći puding, torte i kolače, a često se koristi i za zgušnjavanje jela. Danas ti preporučujemo nekoliko varijacija za topli zimski napitak, u kojem ćeš uživati tokom praznika.
Sastojci za tople napitke s rogačem:
Rogač s bademom:
- 2 šolje biljnog mlijeka od badema
- 2 kašike rogača u prahu
- 2 kašike meda
- 1/2 kašike ekstrakta vanilije
- 1/4 kašike cimeta
Rogač i kokos:
- 2 kašike rogača u prahu
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- 1/2 kašičice ekstrakta badema
- 2 kašičice sirupa od datula ili meda
- 1/4 kašičice soli
- 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka
Kakao s rogačem:
- 1 kašika rogača u prahu
- 1 kašika kakaa
- 2 kašike meda
- ½ kašičice cimeta
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- 400 ml biljnog mlijeka
Priprema napitaka s rogačem:
Miksaj ili dobro izmiješaj sve sastojke. Sipaj napitak u lončić i zagrij ga, ali ne da prokuva. Sipaj u šolje i posluži dok je toplo.