Trenutno čitaš
Neodoljiva Malta je blend kultura, jezika i arhitekture

Neodoljiva Malta je blend kultura, jezika i arhitekture

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Malta je mala ostrvska zemlja na granici između Evrope i Afrike. Bogate istorije i kulture, zanimljiv je blend italijanskih, engleskih i sjevernoafričkih elemenata u jeziku, kulturi, arhitekturi i hrani. Prepuna srednjovjekovnih građevina i okružena Sredozemnim morem, posjeduje predivne plaže, odličnu morsku hranu i zbog tople klime je poželjna destinacija tokom čitave godine.

Donosimo ti top 5 stvari koje treba da posjetiš na ovom malom i predivnom ostrvu.

Valeta

Valeta je glavni grad ostrva i s obzirom na to da je jedna od najmanjih evropskih prestonica, sadrži impresivnih 320 spomenika koji su pod zaštitom UNESCO-a. U pitanju je utvrđeni grad nastao u 16.vijeku kroz koji su prošli Feničani, Grci, Kartaginjani, Rimljani, Vizantinci i Arapi i ostavili svoj kulturni trag.

Valeta je dobila ime po svom osnivaču, uvaženom Velikom majstoru Reda Svetog Ivana, Jean Parisot de la Valette. Veličanstveni grad-tvrđava izrastao je na sušnoj stijeni poluostrva planine Sceberras, koja se strmo uzdiže iz dvije duboke luke, Marsamxett i Grand Harbour.

Foto: nomadicmatt.com

Mdina

Mdina je takođe utvrđeni grad, a bila je i prva prestonica Malte. Kao i Valeta, posjeduje predivnu katedralu, ali i katakombe i stare rimske kuće. U Mdini se nalaze i zanimljivi muzeji, poput Muzeja malteških vitezova i Dungeons muzeja u kome se nalaze rekreirane scene iz istorije ove ostrvske zemlje.

malta
Foto: lonelyplanet.com

Hramovi Tarksijena

Lociran nedaleko od Valete, ovaj praistorijski kompleks hramova se sastoji od 4 meglitne strukture. Nastao je 3150 godina prije nove ere i dio je UNESCO-ve kulturne baštine. Hramovi su korišteni za rituale, vjerovatno i žrtvovanje životinja, a na nekim zidovima se još uvijek nalaze praistorijska umjetnička djela, uključujući crteže životinja i spirala.

Pročitaj

Foto: guidememalta.com

Popajevo selo

Popajevo selo je danas popularna turistička atrakcija, a nastalo je za potrebe snimanja mjuzikla „Popeye“ sa Robinom Williamsom u glavnoj ulozi, 1980. godine. Sada možeš istražiti selo, pogledati dokumentarac o njegovom nastanku, pa čak i igrati mini-golf. Kada je lijepo vrijeme, nudi se vožnja brodom po okolini.

malta
Foto: Shutterstock

Ostrvo Gozo

Ostrvce neopisive ljepote dijeli najljepšu plažu na Malti, Plava lagunu, sa glavnim ostrvom. Duž ostrva Gozo se nalaze solane koje se koriste više od 350 godina, a ne oskudijeva ni u velelepnim građevinama, pa tako ima i svoju Citadelu iz srednjeg vijeka, kao i impresivnu katedralu.

malta
Foto: voyage-malte.fr

Malta je sredozemna ljepotica koju još uvijek ne posjećuje dovoljno turista, iako može da ponudi prirodu od koje zastaje dah, tonu istorije, odličnu hranu i lijepo vrijeme. Do Malte možeš putovati avionom iz Zagreba po vrlo povoljnim cijenama. Neka ove godine tvoj izbor za odmor bude Malta!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum