Trenutno čitaš
Naučnici dokazali da ovih 8 navika produžava život za 24 godine

Naučnici dokazali da ovih 8 navika produžava život za 24 godine

Želiš dodati još godina svom životu? Naučnici dokazali da uvođenje ovih 8 zdravih navika može produžiti tvoj život…

Studija predstavljena ove sedmice na godišnjem sastanku Američkog društva za prehranu u Bostonu ispitala je podatke o više od 700.000 američkih stanovnika i kako se njihov očekivani životni vijek promijenio na temelju broja zdravih navika, koje su slijedili.

unsplash

Usvajanje 8 zdravih životnih navika do srednje dobi, može rezultovati znatno dužim životom od onih s malo ili bez ikakvih navika. Te navike uključuju:

  • Biti fizički aktivan
  • Oslobađanje od ovisnosti (cigarete, alkohol, opijati, medikamenti)
  • Ne pušiti
  • Upravljanje stresom
  • Imati dobru prehranu
  • Ne piti često alkohol
  • Imati dobru rutinu spavanja
  • Imati pozitivne društvene odnose
unsplash

Iako navike nisu revolucionarne – vjerojatno ti je već poznato da zdravstveni stručnjaci savjetuju slične wellness prakse, ali očekivani životni vijek je impresivan.

Prema rezultatima, očekuje se da će muškarci sa svih 8 navika u dobi od 40 godina u prosjeku živjeti 24 godine duže u poređenju s onima bez ijedne ove navike. Predviđa se da će žene sa svih 8 navika živjeti još 21 godinu duže.

unsplash

“Bili smo stvarno iznenađeni koliko se može dobiti usvajanjem jednog, dva, tri ili svih osam faktora životnog stila”, rekao je Xuan-Mai T. Nguyen, stručnjak za zdravstvene nauke na Medicinskom koledžu Carle Illinois, u izjavi za javnost. “Rezultati našeg istraživanja sugerišu da je usvajanje zdravog načina života važno i za javno zdravlje i za ličnu dobrobit.” Niska tjelesna aktivnost, upotreba mnogo medikamenata i pušenje imali su najveći uticaj na životni vijek, prema objavi, s 30-45% većim rizikom od smrti tokom razdoblja istraživanja.

“Stres, prekomjerno pijenje alkohola, loša prehrana i loša rutinaa spavanja povezani su sa oko 20% povećanja rizika od smrti, a nedostatak pozitivnih društvenih odnosa povezan je s 5% povećanim rizikom od smrti”, dodaje se u izjavama naučnika.

Pročitaj
hormoni sreće

Unsplash

Što se tiče toga kada nešto preduzeti, “što prije to bolje”, primijetio je Xuan-Mai T. Nguyen, “ali čak i ako napraviš samo malu promjenu u svojim 40-ima, 50-ima ili 60-ima, ona je još uvijek korisna”. To je zato što ti usvajanje zdravijih navika u starijoj dobi još uvijek može pomoći da živiš duže, otkrili su istraživači, čak i ako se očekivani životni vijek malo smanjio s godinama. “Nikada nije kasno prihvatiti zdrav način života”, rekao je Nguyen.

 

Izvor: cbsnews.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum