Trenutno čitaš
Naomi Watts želi normalizovati priču o menopauzi

Naomi Watts želi normalizovati priču o menopauzi

Ana Ivanović Natural Performance
Ana Ivanović Natural Performance

Uz listu zapaženih dostignuća – uključujući podizanje dvoje djece i dvije nominacije za Oskara – glumica Naomi Watts sada u svoju biografiju dodaje kreiranje beauty brenda za žene u menopauzi Stripes. Misija brenda Stripes ima za cilj poboljšati razgovor oko menopauze i uključuje niz proizvoda kao što su rashladna maglica za lice, hidratantni vaginalni gel i probiotički dodaci, namijenjeni ženama koje doživljavaju ono što brend naziva “promjenom”. 

ANGELA PHAM

“Zaista sam se bavila njegom kože i uvijek sam bila u dobrom zdravlju. I postalo je očigledno da ne postoji mjesto za žene ove starosne grupe da vide sebe u pričama i medijima. To bi trebalo biti vrijeme kada se osjećate osnaženo, jer ćemo svi kroz to proći u jednom ili drugom trenutku. Kroz pripovijedanje, mislim da stvarate moć da promijenite stvari; ovo je tema koja je odavno zakasnila i treba smisleno ispitivanje i inovaciju, jer bi to zaista trebalo da bude živo vrijeme u životu. Ovo nije kraj,” kaže Naomi Watts.

Glumica dodaje da se ideja za Stripes razvila nakon što je sama iskusila fizičku i emocionalnu tranziciju menopauze. „Osjećala sam se pomalo frustrirano i usamljeno tokom ovog perioda, što je bilo oko mojih ranih 40-ih, neposredno nakon što sam dobila djecu“, kaže glumica o svom putovanju. “A već sam prošla kroz period tajnovitosti i srama oko plodnosti, tako da sam bila odlučna da više ne prolazim kroz tu tajnovitost i sramotu. Zapravo, nisam ni znala kako da razgovaram sa doktorima o tome, kako da razgovaram sa prijateljima o tome. I kad god bih počela da otvaram temu, jednostavno nisam osjećala da imam podršku. Tako da me to jednostavno pogodilo, a činjenica da je ova tema izostavljena iz obrazovanja, je jednostavno zapanjujuće.”

Getty Images

Watts, 54, se osvrnula i na poteškoće prolaska kroz perimenopauzu – često višegodišnju tranziciju prije menopauze kada hormoni fluktuiraju i žene doživljavaju niz simptoma uključujući valunge, noćno znojenje, suhoću vagine, nesanicu i neredovne menstruacije. Menopauza se definiše kao dvanaest mjeseci bez menstruacije.

„Našla sam se u 36. godini i u perimenopauzi, za koju nisam ni znala, i na ivici pokušaja da zasnujem porodicu. Tako da sam upala u potpunu paniku. Nisam imala s kim da razgovaram, nije bilo informacija, u osnovi doktor mi je rekao, ‘Pa ti nećeš zatrudnjeti… tvoj krvni nalaz pokazuje da blizu si menopauze’.

Watts je priznala da postoji više resursa za žene u perimenopauzi i menopauzi nego prije 18 godina, ali je još uvijek potrebno mnogo više obrazovanja i svijesti.

“Prošla sam kroz anksioznost, stid, zbunjenost, paniku i uspjela sam zatrudnjeti prirodnim putem nakon dvije godine pokušaja da ispravim svoj sistem različitim alternativama, jer nisam bila kandidat za IVF”, rekla je. „Poslije drugog djeteta, prošla sam kroz noćno znojenje, valunge i pomislila sam ‘ovo je strašno’, i pokušala bih da testiram zajednicu svojih prijatelja i na neki način sam bila dočekana nervoznim smijehom i sleganjem ramenima, i pomislila sam ‘O wow, niko drugi nema taj problem, bolje da ćutim’ i tako je bilo.”

Pročitaj

Watts je pitala i njenu majku, koja joj je rekla da je imala 45 godina kada je počela menopauza. “I to je sve što sam znala”, rekla je. “Nije bilo detalja oko toga. Nije bilo držanja za ruke od strane doktora. Doktori su rekli u redu, ‘Evo flaster ili gel ili sprej’.”

„Samo sam znala da je ovo put kojim niko drugi ne bi trebao ponovo da ide sam bez zajednice, jer ćeš se bez odgovarajuće njege okrenuti sam sebi“, rekla je ona.

Zajedno s razvojem linije za njegu kože, Watts i Stripes su stvorili zajednicu pod nazivom The Hot Spot koja uključuje smjernice o simptomima i forum za ljude koji se suočavaju s perimenopauzom i menopauzom.

“Osjećam autentično svoju najbolju verziju sebe. Više nisam žrtva svojih hormona i osjećam da je moje donošenje odluka mnogo bolje, jer su mi se hormoni smirili, vratilo mi se samopouzdanje.”

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum