Trenutno čitaš
Najneobičnije drveće na svijetu

Najneobičnije drveće na svijetu

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Vrste drveća u cijelom svijetu su mnogobrojne i razlikuju se po mnogim aspektima. Za svaki predio planete Zemlje postoje karakteritične vrste drveća koje uspijevaju u toj klimi.

Ipak, priroda se često poigra i uspije stvoriti nešto što ni najkreativniji ljudski umovi ne bi uspjeli. Donosimo najneobičnija drveća na svijetu, koja svojim izgledom privlače pažnju već vijekovima.

Indijski orah iz Pirangija, Brazil

Foto: diegograndi/Getty Images

Na prvi pogled moglo bi se činiti kao da vidiš dio šume, ali ovo je zapravo sve jedno indijsko drvo, najveće te vrste na svijetu, i pokriva veličinu dva fudbalska igrališta ili 70 prosječnih indijskih stabala. Smješteno u Parnamirimu, ogromno drvo umnožava se zahvaljujući svojim granama koje rastu bočno i dodiruju zemlju, gdje pušta korijenje i nastavlja da raste. Tokom sezone plodova poznato je da drvo daje gotovo 80.000 indijskih oraščića.

Maslinovo drvo Vouves, Grčka

Foto: tm_zml/Getty Images

Smješteno na grčkom ostrvu Krit i vjerovatno najstarije živo drvo masline na svijetu, ovo je ujedno i proglašeni spomenik prirodne baštine. Kako bi pokazali ekološki i istorijski značaj monumentalnog drveta, za koje se zna da je proizvodilo masline tokom čitavog svog životnog vijeka, mještani su pored njega podigli muzej nazvan Muzej maslina Vouves.

Willow drvo, Novi Zeland

Foto: simonbradfield/Getty Images

Smješteno na južnom dijelu jezera Wanaka, koje se nalazi na rubu nacionalnog parka Mount Aspiring, ikonično drvo je tokom godina privuklo pažnju nekoliko hiljada posjetilaca. Drvo samostalno stoji u jezeru, dok pozadinu čine Južne Alpe. Osamljeno drvo u narodu je poznato kao ThatWanakaTree ili “usamljeno drvo jezera Wanaka”.

Drago Milenario, Španija

Foto: Karol Kozlowski/Shutterstock

Najstarije preživjelo zmajevo drvo na Tenerifima na Kanarskim ostrvima, više je od 800 godina turistička atrakcija i inspiracija, zahvaljujući svojoj veličini i silueti. Stablo ima visinu od oko 18 metara i još veći prečnik. Nacionalni je spomenik od 1917. godine.

Divovska sekvoja, Sjedinjene Američke Države

Pročitaj
somo borac

Foto: lucky-photographer/Getty Images

Nacionalni parkovi Sequoia & Kings Canyon u Kaliforniji dom su mnogih najvećih svjetskih stabala po obimu. Nazvana džinovskim sekvojama, ovo drveće naraste do 100 metara i poznato je da živi više od 3.000 godina.

Visterija vinova loza, Japan

Foto: chuck/Getty Images

Masivne vinove loze u Cvjetnom parku Ashikaga u regiji Kantō poznate su po stvaranju efekta ljubičastog neba tokom sezone cvjetanja. U parku je i drvo staro 140 godina, za koje se kaže da je najstarija živuća glicinija u zemlji.

Boab drvo zatvorenika, Australija

Foto: flashgordonphotog/Getty Images

Smješteno u gradu Derby, drvo s ogromnim i šupljim deblom nazvano je tako zbog glasina da je nekoć korišteno kao zatvor u grmlju. Drvo u obliku boce ističe se svojim privlačnim okvirom i robusnim položajem.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum