Trenutno čitaš
Najmekše bezglutenske cimet rolnice koje ćeš ikad probati

Najmekše bezglutenske cimet rolnice koje ćeš ikad probati

cimet rolnice
Tropic - CLEA Health & Beauty
Tropic - CLEA Health & Beauty

Ove cimet rolnice su pune mirisnog fila i prelivene najkremastijim prelivom od krem sira. Idealne su ako si na bezglutenskoj ishrani, ali i ako jednostavno želiš desert koji je lakši, nježniji i ne opterećuje stomak.

Ako voliš miris cimeta koji ispuni cijelu kuhinju i onaj osjećaj nedjeljnog jutra kada te prva šolja kafe čeka uz nešto slatko i toplo, ovaj recept će te oboriti s nogu. Bez glutena, ali toliko mekane, vazdušaste i sočne da niko ne bi pogodio da u njima nema ni grama pšeničnog brašna.

Priprema zahtijeva malo strpljenja, ali rezultat… to je onaj trenutak kada kažeš sebi: „Vrijedilo je svake minute.“

Za tijesto

  • 15 g psyllium praha
  • 180 g tople vode
  • 160 g tapioka skroba
  • 135 g brašna od prosa
  • 25 g brašna od sirka (može i heljda, tef ili ovseno bez glutena)
  • 50 g šećera
  • 6 g instant kvasca
  • 6 g praška za pecivo
  • 5 g xanthan guma
  • 5 g soli
  • 100 g toplog mlijeka
  • 1 jaje sobne temperature
  • 35 g rastopljenog putera

Za cimet-fil

  • 85 g mekanog putera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 kašika mljevenog cimeta

Za preliv

  • 115 g krem sira
  • 55 g mekanog putera
  • 90 g šećera u prahu
  • ½–1 kašičica vanilije
  • Prstohvat soli

Kako ih pripremiti

Psyllium i toplu vodu kratko izmiješaš — za pola minute dobićeš gust gel. To je mala tajna mekog i elastičnog bezglutenskog tijesta. U većoj posudi sjedini skrob, brašno, šećer, kvasac, prašak za pecivo, xanthan i so.

U sredinu dodaj psyllium gel, toplo mlijeko, jaje i puter. Mijesi dok ne dobiješ glatko i ljepljivo tijesto. (Napomena: bezglutensko tijesto je uvijek mekanije od klasičnog — ne brini, to je normalno.) Pusti da odmori 10 minuta.

Radnu površinu pospi tankim slojem skroba. Tijesto razvučeš u pravougaonik oko 28×38 cm. Premaži filom i pažljivo urolaj. Isijeci na 6 lijepih, debelih rolnica.

Rolnice složi u namašćen pleh, dovoljno blizu da se dodiruju. Ostavi ih na toplom oko 1 h i 15 min — udvostručiće se i postati pahuljaste. Rernu zagrij na 180°C.

Pročitaj
tzatziki krompir salata

Peci 20 min pokrivene folijom, pa još 15 min otkrivene, dok ne porumene.

Dok su još tople, preliješ ih kremastim prelivom od krem sira, putera, šećera u prahu i vanilije.

Preliv će se blago otopiti i ući u slojeve — to je ono što ih čini savršenim.

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum