Trenutno čitaš
Najljepša sela Evrope koja želimo posjetiti ovog ljeta

Najljepša sela Evrope koja želimo posjetiti ovog ljeta

sela u evropi

Ukoliko tražiš destinaciju koju ćeš obići u Evropi, a ne preferiraš gužvu, noćne izlaske, buku i užurbanost, razmisli o posjeti jednog od ovih pet evropskih sela, koja ti predstavljamo.

Mir, priroda, odmor, svjež vazduh, dobra gastronomska ponuda, vrhunska vina i prelijepa arhitektura – tako bismo u nekoliko riječi, opisali ovih 5 najljepših evropskih sela.

Ragusa, Italija

Ovo planinsko selo na jugu Sicilije, jednostavno je spektakularno. Ragusa Ibla, stara gradska jezgra, ispunjena je baroknom arhitekturom i umjetnošću. Čitavo je okruženje tako idilično, da turisti ni ne osjete napor, dok prelaze stotine kamenih stepenica ili se penju malim, kamenim ulicama. Za daljnja barokna otkrića u području Val di Noto, preporučujemo obližnje gradove Modica, Scicli i Noto.

Grindelwald, Švajcarska

Selo Grindelwald, smješteno je tačno na dnu Bernskih Alpa. Iako ga mnogi koriste kao bazu za planinarenje okolnim vrhovima, postoji mnogo više ležernih ruta za putovanje kroz cijelo selo i njegove brdovite pašnjake. Razmisli o doživljaju sela i ostalih idiličnih švajcarskih mjesta, vožnjom vozom Jungfraubahn, jednom od najefikasnijih evropskih željezničkih avantura.

Arcos de la Frontera, Španija

Jedno od poznatih bijelih sela Andaluzije, Arcos de la Frontera, balansira na rubu litice, koja se uzdiže visoko iznad rijeke Guadalete. Nakon divljenja nestvarnim bijelim kućama, posjeti Castillo de los Arcos, dvorac koji je prije nekoliko vijekova, okupirao španski istraživač Ponce de Leon.

Riquewhir, Francuska

Pročitaj
očekivanja u vezi

Čudesno vinarsko selo Riquewhir, nalazi se na samo 30 minuta vožnje od jednog od najpoznatijih francuskih sela: Colmar. Romantično, šarmantno naselje, obiluje brojnim tradicionalnim alzajskim dražesnim kućama s oriel prozorima i prekrasnim dvorištima. Obavezno prošetaj kaldrma ulicama i zaustavi se na poznatom Musée du Dolder, gdje preporučujemo da odmoriš, ispijajući čašu domaćeg crnog vina.

Oia, Grčka

Spisak najljepših evropskih sela, ne bi bio potpun bez mjesta Oia, koje se nalazi na nestvarnom Santoriniju. Oia je tačno ono o čemu ljudi sanjaju, kada zamišljaju Grčku: zbijene, plave građevine s kupolama, koje se uzdižu nad blistavim Egejskim morem. Smješteni na ostrvu Santorini, posjetioci mogu da pogledaju neke od najekstremnijih i najljepših zalazaka sunca na svijetu iz ovog sela – ali hoteli i iznajmljivanje privatnog smještaja, nije nimalo jeftino.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum