Trenutno čitaš
Istraživanja pokazuju: Ovo su najbolji evropski gradovi za ljubitelje umjetnosti

Istraživanja pokazuju: Ovo su najbolji evropski gradovi za ljubitelje umjetnosti

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Nedavna studija je otkrila koji su to najbolji evropski gradovi za ljubitelje umjetnosti, a Italija nije čak ni u prvih pet.

Prilikom planiranja gradskog odmora, savremeni putnik može uzeti u obzir niz faktora. Da li su hoteli vrhunski? Hoće li biti sunca? Postoje li dobra mjesta za ukusan zalogaj? I što je najvažnije, šta raditi po gradu?

Umjetnost, stil i arhitektura uveliko utiču na naše odluke o tome kuda idemo; stoga se novi muzeji, galerije i izložbe neprestano bore za posjetioce u većim gradovima Evrope. U stvari, kulturni turizam čini oko 40% ukupnog evropskog turizma.

najbolji evropski gradovi za ljubitelje umjetnosti
Unsplash/Celine Ylmz

Ali da li se ikada zapitaš koji grad je na vrhu liste za ljubitelje umetnosti koji žele da zadovolje svoje kulturne žudnje? Šta je evropska prijestonica umjetnosti?

Ubuy France, globalna platforma za e-trgovinu, sprovela je novu studiju kako bi otkrila upravo to. Sastavljena je lista od 20 evropskih glavnih gradova koji nude najviše za ljubitelje umjetnosti.

Tabela se zasniva na broju umjetničkih galerija, galerija sa slobodnim ulazom, statua i spomenika, te djela ulične umjetnosti. Neki rezultati su očigledni, dok bi te drugi mogli iznenaditi!

Getty images

Pa da ne dužimo dalje, ovo su najbolji evropski gradovi za ljubitelje umjetnosti.

Izjednačeni za prvo mjesto su London i Pariz, svaki sa po 166 bodova prema Ubuy metrici. London impresionira sa svojih 259 galerija, od kojih 29 nudi besplatan ulaz. Od klasičnih remek-djela Nacionalne galerije do avangardnih izložbi Tate Moderna, londonska umjetnička scena je raznolika koliko i živahna. U gradu se takođe održavaju brojni festivali kao što su Sedmica digitalne umjetnosti i London Craft Week, što čini kalendar prepun tokom cijele godine.

Picasso Museum, pariz (Alamy)

U međuvremenu, Pariz, Grad svjetlosti, ima 796 spomenika i statua. A u srcu svega vlada Louvre, u kojem se nalaze blaga poput Mona Lise i Venus de Milo, što ga čini najposjećenijom umjetničkom galerijom na svijetu. A takođe nema boljeg vremena za posjetu francuskoj prijestolnici. Pariz vrvi od stotina događaja, emisija, izložbi i projekata u sklopu svoje Kulturne olimpijade za Ljetne olimpijske igre.

Na drugom mjestu, Prag u Češkoj blista sjajno sa ocjenom 155. Očaravajući grad, sa svojim kaldrmisanim ulicama i gotičkom arhitekturom, dom je Nacionalne galerije Prag, druge najstarije umjetničke galerije u Evropi. To je riznica koja se prostire na 7 istorijskih zgrada. A najbolji dio? Nekoliko puta godišnje, ulaz je besplatan za sve.

Instalacija koju je napravio kineski aktivista i umjetnik Ai Weiwei izložena u Nacionalnoj galeriji u Pragu, Češka Republika, (Petr David Josek/AP)

Slijedeći na trećem mjestu je Berlin, sa 152. Ulična umjetnost je vrhunac njemačkog glavnog grada, sa 618 različitih lokacija, uključujući čuvenu East Side Gallery. Ovdje posjetitelji mogu vidjeti kilometarski dio Berlinskog zida ukrašen živopisnom umjetnošću 105 umjetnika, uključujući neke restauracije komada naslikanih 1990. godine nakon što je zid srušen.

Baloni umjetničke instalacije ‘Lichtgrenze 2014’ (“svjetlosna granica 2014”) East Side Gallery u Berlinu, (Lukas Schulze/AP)

Na četvrtom mjestu, Amsterdam, Holandija je postigao 151, odmah iza Berlina. Holandski grad ima 103 galerije, od kojih je nešto više od 10% slobodno za posjetu. Zanimljive galerije u Amsterdamu uključuju The Modern Contemporary (ili Moco) Museum, gdje možetš pronaći kultni pop art umjetnika poput Andyja Warhola i Keitha Haringa, i naravno zadivljujući Rijksmuseum.

Pročitaj
Jovana Kvržić

Nakon proslavljenih samostalnih izložbi Vermeera i Rembrandta, Rijksmuseum je trenutno domaćin neizostavne izložbe posvećene radosnoj slici Fransa Halsa.

The Rijksmuseum (Mike Corder/AP)

Lisabon, Portugal nalazi se na petom mjestu, sa ocjenom 147. U portugalskoj prijestolnici, koja je poznata po svojoj sceni ulične umjetnosti, postoji ogromno 637 djela ulične umjetnosti – veliki i prekrasni murali u gradu su posebno popularni.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

Naslovna fotografija: Unsplash / DAT VO

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum