Ultra Zanimljivo

Muzej savremene umjetnosti obilježava “Evropsku noć muzeja”

PMD07
PMD07

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske 14. maja 2022. godine obilježiće sedamnaestu po redu Evropsku noć muzeja. Ovogodišnji program Noći muzeja u svom fokusu imaće povezivanje Akademija umjetnosti Banjaluke i Trebinja, ali i otvaranje novog rekonstruisanog prostora Muzeja.

Manifestacija Noći muzeja počinje u 20 časova otvaranjem dvije multimedijalne izložbe: banjalučke umjetnice Borjane Mrđe, profesorice na Akademiji umjetnosti u Banjaluci pod nazivom „Dekorativna sopstva“ i trebinjskog umjetnika Igora Bošnjaka, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju pod nazivom „Budućnost se ponavlja više nego istorija”.

Ove večeri će za javnost biti otvorena vrata novog rekonstruisanog prostora nakon završetka prve faze rekonstrukcije objekta koja je obuhvatila ugradnju lifta, renoviranje prostorija za prvu javnu biblioteku za umjetnost u Republici Srpskoj, čitaonicu i istraživački centar. Publika će imati priliku pogledati izložbu foto-dokumentacije koja prati rekonstrukciju Muzeja.

Tokom večeri očekuje nas i zanimljiv i interaktivan muzički program pod nazivom “Noć muzike”, u okviru kojeg će studenti muzičkog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci predstaviti niz kamernih koncerata u novom adaptiranom prostoru.

Plato ispred Muzeja rezervisan je za nastup DJ-a Dalibora D i “Live looping” i performansom Alberta Savića.

Ovogodišnja tema Evropske noći muzeja je “Moć muzeja“ (Power of Museums) , koja nastoji da muzeje predstavi kao mjesto otkrića, mjesto koja nas uče o našoj budućnosti u našoj prošlosti i otvaraju naše umove za nove ideje u izgradnji bolje budućnosti. Specijalni gosti Noći muzeja su polaznici škole crtanja i slikanja umjetnika Renata Rakića, koji će inspirisani događajima zabilježiti svoje likovne impresije.

Noć muzeja realizuje se uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Mješovitog holdinga “Elektroprivreda Republike Srpske”, Grada Banjaluke u okviru programskih manifestacija “Proljeće u Banjaluci”.
Program će trajati od 20:00 do 00:00 sati.
Ulaz za sve događaje je besplatan.

Slični članci

Znaš li koje je piće, pored vode, najpopularnije na planeti?

Ultra magazin

Španija planira ponuditi ženama 3 dana mjesečnog “menstrualnog odsustva”

Ultra magazin

Vlasnici pasa su srećniji od onih koji nemaju kućne ljubimce

Ultra magazin