Trenutno čitaš
Modna ikona Iris Apfel: „Sve dok ste iskreni prema sebi, izgledate sjajno“

Modna ikona Iris Apfel: „Sve dok ste iskreni prema sebi, izgledate sjajno“

L'Occitane
L'Occitane

„Da mi je neko prije 10 godina rekao da ću ovo raditi, nasmijala bih se i rekla: ‘Ti si lud!’” kaže Iris Apfel, na Bazaarovom fotografisanju u hotelu Colony, u Palm beach-u na Floridi. Međunarodna ikona stila, koja je prošlog avgusta proslavila svoj 100. rođendan, strastveno vjeruje u moć slučajnosti. „Nemam planove; Nikada nisam imala poslovni plan […] Stvari se jednostavno dogode i pokušavam da ih iskoristim, ako mislim da su vrijedne truda. Ako nešto dođe i ako mi se svidi, uradiću to.”

Foto: RICHARD PHIBBS

Otuda njena neobično raznolika karijera: Apfel je prvo brusila zanat kao copywriter u Women’s Wear Daily, prije nego što je preuzela ulogu asistenta dizajnerke interijera Elinor Johnson. Udala se za Carla Apfela, ljubav svog života, 1948. godine, a dvije godine kasnije zajedno su pokrenuli tekstilnu firmu “Old World Weavers”. Njihov rad, koji je uključivao projekte restauracije u Bijeloj kući za devet uzastopnih predsjednika SAD-a, doveo ih je do toga da putuju svijetom u potrazi za jedinstvenim i rijetkim komadima – iskustvo kojem Apfel djelimično pripisuje svoj raznolik osjećaj za stil.

Iako je par zatvorio posao po odlasku u penziju 1992., Apfel nije imala namjeru da počiva na lovorikama. Slava joj je stigla kasno u životu: 2005., sa 84 godine, našla se kao predmet velike izložbe u Metropolitan muzeju umjetnosti, ‘Rara Avis: Izbor iz kolekcije Iris Apfel’, koja je učvrstila njenu poziciju u modnom panteonu; a sa 96 godina postala je najstarija osoba kojoj je napravljena Barbie lutka po njenom liku.

Foto: RICHARD PHIBBS

Od tada je sarađivala sa brendovima od eBaya do Etsyja, a danas nastavlja da žonglira s više komercijalnih projekata, uključujući otkrivanje ekskluzivne kolekcije blistavih dizajna za H&M, koja će biti lansirana kasnije ovog mjeseca. „Razigrana je, ali i glamurozna, i pomalo previsoka“, kaže ona o asortimanu koji sadrži „prekrasne žakardne tkanine, vez, volane, ljupke printove, rese za zabavu, ogromne kovrčice od tila i, naravno, dugu boja.“

“Ovo je moja počast slobodi stila – dokaz da ćete izgledati predivno, sve dok ste vjerni sebi”, dodaje ona. „Prava radost sa modom dolazi od toga da nosite upravo ono što želite, tako da, kada se pogledate u ogledalo, vidite sebe, a ne nekog drugog. Možete biti prefinjeni, ekscentrični, originalni i pomalo divlji, sve odjednom!”

Foto: RICHARD PHIBBS

Takva je bila filozofija Iris Apfel u svakoj fazi njenog života. Iako priznaje da je navršavanje jednog vijeka „jezivo“ („Pa, nikad prije nisam imala 100!“), ona je karakteristično opuštena po pitanju procesa starenja. “Mislim da je glupo da žene kriju svoje godine i pokušavaju reći da su godinama mlađe, nego što jesu. Meni to nema nikakvog smisla. Ako je Bog dobar prema vama i daje vam te godine, trebali biste ih slaviti, a ne pokušavati da ih skrivate”, tvrdi ona. „Mislim da se samo valjaš sa udarcima. Dakle, zapravo, osjećam se isto, kao što sam se osjećala kada sam napunila 99 ili 73 – ili 22 godine!”

Pročitaj

Njen veseo, bez besmislica pristup starenju tipičan je za njen optimističan pogled na život. Kada su je pitali da navede svoje najveće postignuće, jednostavno je rekla: „Najviše sam ponosna što sam živa i što mogu raditi zanimljiv i kreativan posao dok pomažem ljudima.“ Da li postoji nešto zbog čega žali ili želi da je ranije znala? “Ništa!” odgovori ona odlučno. „Ne živim ni unazad ni unaprijed; Živim u sadašnjosti.” A sada je, čini se, vrijeme Iris Apfel.

Izvor: harpersbazaar.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum