Trenutno čitaš
Misliš da nemaš šta obući? Vjerovatno praviš ovih 5 grešaka.

Misliš da nemaš šta obući? Vjerovatno praviš ovih 5 grešaka.

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Zamisli ovo: Spremaš se za izlazak sa svojim najboljim prijateljima. Stvari idu tako dobro…dok ne dođe vrijeme za oblačenje. Stojiš i buljiš u ponor svog ormara, samo da uzdahneš od poraza. Stvari nisu baš dobre. “Nemam šta da obučem.”

Instagram/ilovestreetstyle

Iako je ova fraza rijetko istinita, to ne znači da ponekad ne može biti stvarnost. Ako u panici bacaš odjeću po sobi, isprobavaš kombinaciju za kombinacijom, samo da bi odustala i umjesto toga ostala u krevetu u pidžami, slobodno možemo reći da praviš neke greške u garderobi. Dobre vijesti? Lako se popravljaju.

Ako iz dana u dan doživljavaš modni fijasko, ovo su stvari koje možeš učiniti kako se više nikada ne bi osjećala kao da nemaš šta da obučeš.

1. Pristaješ na trendove, umjesto da se fokusiraš na bezvremenske komade

Kako je lako (i oh-tako zabavno) uskočiti u trend. Tie-dye trenerke, majice sa nasumičnim riječima, nevjerovatno prevelike jakne—nažalost, lista se nastavlja u nedogled. I dok su ovi predmeti u početku bili odlični, nakon mjesec ili dva, lako je osjetiti da više nisu “u stilu”. I šta nam preostaje? Odjevni predmeti koje ne volimo, a kamoli zaista volimo.

Kako izbjeći da ti ormar bude pun komada koje nećeš mnogo nositi? Slijedi ovo zlatno pravilo: ako ne vidiš da ćeš ga nositi za šest mjeseci, preskoči ga. Razmišljajući unaprijed i pauzirajući prije impulsivnih trendova kupovine, imaćeš ormar pun stvari koje želiš nositi puno više.

2. Kupuješ nekvalitetne artikle

Svi smo to iskusili iznova i iznova: kupimo jeftiniji predmet, a onda kada ga nosimo, ne stoji kako treba, neudoban je i samo izgleda loše. Iako ne moraš ulagati u svaki pojedinačni predmet koji dodaš u svoj ormar, za stvari koje imaš priliku nositi godinama (poput kožne jakne ili dobrih farmerki), vrijedi potrošiti malo više i razmisliti o odabiru.

Pokušaj investirati u kvalitetnije komade, čak i ako to znači da ti je potrebno dvostruko više vremena da izgradiš svoju garderobu iz snova. Ne samo da će izgledati ljepše i bolje pristajati, već će i duže imati prostora u tvom ormaru. Uloži svjesniji napor da procijeniš kvalitetu materijala odjeće prije nego što je zaista kupiš.

3. Nemaš dovoljno osnovnih komada

https://www.instagram.com/p/CYjdq_VIMoQ

Nije nova vijest da svi trebamo imati capsule kolekciju. Zaista postoji nešto što se može reći za garderobu osnovnih komada kojima se možeš vraćati uvijek iznova. Istini za volju, možeš kupiti koliko god želiš trendi artikala, ali ako nemaš farmerke koje ti pristaju kao rukavica ili ako nemaš klasičnu jaknu koju možeš brzo nabaciti, ponestaje opcija… i to brzo.

Lako rješenje? Pokušaj investirati u više osnovnih odjevnih predmeta. Zamisli stvari koje možeš nositi više dana zaredom, ali na ne tako očigledan način. Dobru bijelu majicu možeš nositi uz kožnu jaknu jedan dan, a drugi dan uz blejzer.

Možda će te inspirisati ovaj tekst.

4. Čuvaš odjeću koju više ne nosiš

Lako je poželjeti zadržati stvari iz sentimentalnih razloga. („Ali ovu košulju sam nosila prvog dana mog prvog posla!“). Ali kada nešto jednostavno ne nosiš, to zauzima prostor i otežava uvid u stvari koje nosiš.

Pokušaj se zapitati: “Jesam li ovo nosila u protekloj godini?” a ako je odgovor ne, upitaj se zašto ne. Iz iskustva, broj dva je ključan. Ako imaš nešto, poput one zelene šljokičaste haljine od glave do pete kojom si apsolutno opsjednuta, ali jednostavno nemaš pravu priliku da je obučeš, to je sasvim u redu! Međutim, ako se držiš toga samo iz sentimentalnih razloga, možda je vrijeme da ponovo procijeniš situaciju i napraviš čistku.

Pročitaj zašto je bitno raščistiti ormar.

5. Kupuješ stvari za budućnost

Apsolutno najveća greška u kupovini koju možeš napraviti? Kupiti nešto što ti ne odgovara, ali za šta se nadaš da će odgovarati u budućnosti. Kupovanje nečega što je preveliko ili pretijesno sa planovima da se u to uklopiš u budućnosti je put kojim nikada ne bi trebala ići.

Kako to možeš izbjeći? Kada kupuješ, nježno se podsjeti: Odjeća treba da se nosi. Ako ne možeš da je nosiš i da se osećaš samopouzdano u tome sutra, ne vrijedi je nabaviti.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum