Ko može da odoli cheesecakeu? Taj kremasti, bogati desert oduvijek ima posebno mjesto u našim srcima (i frižiderima), ali sada je doživio makeover koji će oduševiti sve sladokusce – cheesecake u teglici, bez pečenja!
Ova ljetna poslastica kombinuje sve ono što volimo kod klasične torte od sira, ali u simpatičnom, praktičnom i Instagram-friendly izdanju. Idealna je za dane kada želiš nešto slatko, ali ne i teško. I da, izgleda preslatko na stolu – ili na pikniku!
Zašto volimo cheesecake u teglici?
- Ne peče se.
- Porcija je taman – ni previše ni premalo.
- Možeš da ga poneseš bilo gdje.
- Ukusi su neodoljivi i mogu se prilagođavati tvojoj mašti.
Osnovni sastojci:
- krem sir
- limunov sok
- slatka pavlaka (za šlag)
- šećer u prahu
- ekstrakt vanilije
- puter
- mljeveni keks (najčešće plazma ili graham)
- voćni preliv (višnje, jagode, borovnice – sve prolazi!)
Kako se pravi?
Umuti šlag: Umuti slatku pavlaku sa vanilijom i šećerom u prahu dok ne postane čvrsta i pahuljasta.
Napravi kremu: U drugoj posudi umuti krem sir sa malo limunovog soka, pa u to umiješaj umućeni šlag.
Pripremi koru: Izmiješaj mljeveni keks sa otopljenim puterom i rasporedi ga na dno svake tegle.
Složi desert: Preko keksa stavi sloj kreme, pa dodaj voćni preliv.
Ohladi: Teglice prebaci u frižider na par sati da se desert stegne. I to je to!
Kreativne varijacije koje moraš probati:
Oreo: zamijeni klasični keks Oreo mrvicama i dodaj malo u fil
Matcha: umiješaj prstohvat matcha praha u kremu
Nutella: umuti Nutellu u fil ili koristi kao preliv
Raspberry dream: koristi domaći malinasti sirup i par svježih malina
Pumpkin spice: savršeno za jesen – dodaj cimet, muškatni oraščić i kašiku pirea od bundeve
Zatvori teglice i čuvaj ih u frižideru do 5 dana. Ako praviš unaprijed, možeš ih i zamrznuti – samo ih prebaci u frižider veče prije posluživanja da se lagano odmrznu.
Cheesecake u teglici je slatki momenat sreće koji možeš podijeliti s drugima, ponijeti na piknik ili jednostavno uživati sama uz šolju kafe. Isprobaj ga već danas i uvjeri se zašto svi pričaju o ovom desertnom trendu ljeta!