Trenutno čitaš
Met Gala – najveći modni događaj godine!

Met Gala – najveći modni događaj godine!

Gloria prirodna kozmetika - Baby linija
Gloria prirodna kozmetika - Baby linija

Met Gala je jedan od najglamuroznijih događaja na svijetu, a tradicionalno se održava prvog ponedjeljka u mjesecu maju, u New Yorku.

Foto: Getty Images

Zvanično, Met Gala je događaj koji organizuje Metropolitan Museum of Art Costume Institute, a modna ekstravaganca se održava kako bi se prikupio novac za Costume Institute (a.k.a., modni odjel).

Nezvanično, ova svečanost se nazivala mnogim imenima, uključujući „žurka godine“, „Oskari na Istočnoj obali“ (uglavnom zbog velikog broja zvijezda koje u najekstravagantnijim modnim kombinacijama poziraju na crvenom tepihu),  a gotovo 30 godina svečanost organizuje Anna Wintour, urednica američkog izdanja časopisa Vogue i jedna od najmoćnijih osoba u svijetu mode.

Foto: Getty Images

Tema Met Gala 2022. bila je In America: An Anthology of Fashion a na izložbi se Andrew Bolton, glavni kustos Instituta za kostim u Muzeju moderne umjetnosti, fokusira na inkluzivnost u modi. Priče zaista odražavaju evoluciju američkog stila, ali takođe istražuju rad pojedinačnih krojača, krojačica, dizajnera i dizajnerki.

“Ono što je za mene uzbudljivo je da će neka imena biti vrlo poznata studentima mode, poput Charlesa Jamesa, Halstona i Oscara de la Renta, ali mnoga druga imena su zaista zaboravljena, zanemarena ili potisnuta u fusnote modne istorije. Dakle, jedna od glavnih namjera izložbe je da ukaže na talente i doprinose ovih osoba, a mnoge od njih su žene”, izjavio je Andrew Bolton.

Pročitaj

Foto: Getty Images

Najveća senzacija večeri bila je Kim Kardashian. Zvijezda se pojavila u haljini Jean Louisa koju je Marilyn Monroe nosila 1962. godine kada je pjevala rođendansku pjesmu američkom predsjedniku J. F. Kennedyju. U trenutku kada je kročila na crveni tepih odjevena u blistavu haljinu, platinasto plave kose i savršene frizure,  Kardashian nije mogla da ne bude najveće iznenađenje večeri.

U nastavku pogledaj najbolja odjevna izdanja poznatih ličnosti sa crvenog tepiha Met Gala 2022.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum