Trenutno čitaš
Međunarodni dan zagrljaja: Danas zagrli svoje bliske!

Međunarodni dan zagrljaja: Danas zagrli svoje bliske!

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Međunarodni dan zagrljaja se obilježava 21. januara svake godine i to je povod da se informišemo o dobrobitima, ovakvog načina iskazivanja pažnje i nježnosti.

Zagrljaj redukuje stres

Kada se tebi bliska osoba suočava sa teškom situacijom, najbolja stvar koju možeš da joj daš je zagrljaj. Naučno je dokazano da davanje podrške, kroz dodir redukuje stres. Zagrljaj može da promijeni loše raspoloženje kroz podsticaj „feel good“ hormona: dopamina, serotonina i oksitocina. Dopamin je hormon zadovoljstva, serotonin podiže raspoloženje, kontroliše anksioznost i smanjuje osjećaj usamljenosti dok je oksitocin „hormon ljubavi“ i podstiče zdravlje srca. Zagrljaj takođe opušta mišiće oslobađujući tijelo napetosti.

Jača imunitet

Zagrljaj može takođe da ojača naš imunitet. U jednoj studiji na preko 400 odraslih, istraživači su otkrili da grljenje može smanjiti mogućnost da se osoba razboli. Učesnici sa većim sistemom podrške, imali su manje šanse da se razbole. Zagrljaj od 10 sekundi pomaže tijelu da se bori protiv infekcija, olakšava depresiju i umor. Zagrljaj od 20 sekundi reguliše krvni pritisak i osigurava zdravlje srca. Grljenje novorođene bebe podstiče njeno dobijanje na težini i cjelokupan razvoj.

Zagrljaj nas čini srećnijima

Grljenje nas čini srećnijima jer podstiče oksitocin, poznat i kao „hormon maženja“, a čini i da se osjećamo sigurno i zaštićeno. Jedno istraživanje je pokazalo da su pozitivne prednosti oksitocina najjače kod žena, koje su imale bolje odnose i češće zagrljaje sa svojim romantičnim partnerom. Žene su takođe primijećivale pozitivne efekte oksitocina, kada su čvrsto držale svoju bebu.

Za bebe je od velikog značaja i zagrljaj koji je u formi “koža na kožu” sa majkom. Prednosti ovakvog zagrljaja su: smanjen plač, poboljšan san, osjećaj vlasništva nad tijelom, smanjena anksioznost, pravilna proizvodnja hormona rasta, što dovodi do pravilnog fizičkog razvoja.

Pročitaj

Pexels

Smanjuje bol

Neka istraživanja pokazuju, da grljenje može smanjiti čak i bol. Poznato je da terapija dodirom može pomoći pri smanjenju bola, a grljenje je još jedan oblik dodira koji može pomoći u tome.

Koliko zagrljaja nam je potrebno?

Porodična terapeutkinja Virginia Satir je jednom rekla: „Potrebna su nam četiri zagrljaja dnevno da bismo preživjeli. Potrebno nam je 8 zagrljaja dnevno za održavanje. Potrebno nam je 12 zagrljaja dnevno za rast.” Iako to može zvučati kao puno zagrljaja, čini se da je mnogo zagrljaja bolje nego nedovoljno. Ne postoji optimalan broj, ali svi imamo deficit zagrljaja izazvan modernim načinom života i otuđenošću. Danas obavezno zagrli dragu osobu i neka zagrljaj potraje!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum