Trenutno čitaš
Maslinovo ulje smanjuje rizik od srčanih bolesti

Maslinovo ulje smanjuje rizik od srčanih bolesti

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Kuhanje s puterom može biti vrlo primamljivo, ali možda bi bilo pametno prekinuti ovu naviku i umjesto toga ovaj sastojak zamijeniti maslinovim uljem. Istraživanja su pokazala, da maslinovo ulje može pomoći u sprečavanju šanse za razvoj srčanih bolesti kasnije u životu.

maslinovo ulje i srčane bolesti
Foto: freepik.com

Postoji mnogo stvari koje možeš učiniti da zaštitiš svoje zdravlje, kao što je svakodnevno uzimanje vitamina. Mnogi ljudi vole redovno konzumirati jedan od najboljih dodataka, riblje ulje, kao dnevni izvor omega-3, koje može pomoći u raznim stvarima, kao što su kognitivne funkcije i zdravlje srca.

Međutim, ne možemo se uvijek u potpunosti osloniti na suplemente, kako bismo zaštitili svoje tijelo i um kako starimo. Ovdje tvoja ishrana i kuhanje mogu ići u tvoju korist. Studija objavljena u časopisu “Circulation” otkrila je da povećani unos maslinovog ulja u ishrani, može pomoći ljudima da produže život smanjujući rizik od srčanih bolesti.

Studija je analizirala zdravstveno stanje i ishranu preko 100.000 ljudi u periodu od 24 godine i otkrila, da su učesnici sa većom konzumacijom maslinovog ulja, imali 15% smanjen rizik od razvoja srčanih bolesti.

Istraživači su procijenili, da je zamjena 5g zasićenih masti (npr. puter, margarin, majonez ili mliječne masti) istom količinom maslinovog ulja povezana sa 5 do 7% manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i koronarne bolesti srca.

maslinovo ulje i srčane bolesti
Foto: freepik.com

Jedan od razloga zašto se smatra da je maslinovo ulje dobro za nas je to, što sadrži monozasićene masne kiseline. One sadrže zdrave vitamine i minerale, polifenole i mikronutrijente dobijene iz biljaka.

Mononezasićene masne kiseline i spojevi u maslinovom ulju, mogu pomoći našem tijelu u borbi protiv nezaraznih bolesti. Ova studija iz 2019. godine, pokazala je da korisne zdravstvene prednosti maslinovog ulja, ne samo da pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, već mogu i povećati našu crijevnu mikrobiotu i pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2 i raka.

Pročitaj
soubise, umak od luka

Pozitivni efekti predstavljaju obećavajuću korist maslinovog ulja, kao načina za kuhanje koji je zdrav. Ne samo da zdrave hranjive tvari koje se nalaze u ulju, mogu biti dobre za borbu protiv bolesti povezanih sa starenjem, već odabirom ovog ulja po pravilu izbacuješ nezdrave masti iz svoje ishrane.

Ako želiš da pronađeš druge načine da zaštitiš zdravlje srca, uvijek možeš dodati nešto poput friteze u svoju kuhinju. Ovo se smatra zdravijom alternativom prženju ili pečenju hrane na puno masti.

Izvor: fitandwell.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum